Het campuscafé In de Smitse gaat verhuizen naar het Hatta-gebouw. De deuren van de nieuwe locatie moeten in maart 2016 opengaan. Tot die tijd blijft het café open op de huidige locatie onderin het Mandeville-gebouw.

Hoewel er nog enkele formaliteiten moeten worden afgehandeld, wijst alles erop dat de nieuwe locatie op de eerste verdieping van het nieuwe Hatta-gebouw zal zijn, dat straks, als de parkeergarage af is, aan het Erasmus Plaza zal liggen.

De studentenbar zal vanaf dat moment ook huur moeten gaan betalen. Voorzitter Pasqualle Seijkens van In de Smitse zegt echter toe dat de prijzen niet zullen gaan stijgen, ‘in ieder geval niet in de komende jaren’.

Meer zon, meer ruimte

De verhuizing naar Hatta levert het café meer ruimte op en een groter terras. “De capaciteit zal toenemen tot ongeveer 350 mensen, en het veel grotere terras heeft lekker veel zon”, legt Seijkens uit. Ze wil in het nieuwe café een af te huren ruimte creëren en de mogelijkheid om bittergarnituur te serveren. In de Smitse zal blijven werken met vrijwilligers. Het zal wel makkelijker worden om langer open te blijven, ‘omdat dat gebouw niet om 22.45 uur dichtgaat, zoals nu.’

Het cafébestuur is nu in conclaaf met architecten over het nieuwe interieur van In de Smitse. De huidige sfeer moet wel behouden blijven. “Nu zijn we echt een bruin café, een traditionele bar. We willen de vibe van In De Smitse behouden, maar dan met een modernere, industriële look”, aldus de voorzitter. HK