Ook op campus Woudestein kon vandaag voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd worden. Het was de hele ochtend opvallend rustig bij het stembureau. EM vroeg enkele studenten wat ze stemden en waarom.

De stemhokjes op de campus in de C-hal openden vandaag om 7.30 uur zodat de vroege vogels voor hun college of werk hun stem konden uitbrengen. Meer dan 100 mensen brachten hun stem uit in de ochtend, meer dan wordt verwacht in de middag. Bij een kleine rondvraag bij zo’n 27 stemmers, bleek 57 procent voor te stemmen, 39 procent tegen en 4 procent blanco.

Sophie van der Wild (21), masterstudent Health Sciences, stemde voor

“Ik denk dat dit verdrag van groot belang is voor Oekraïne en haar burgers. Het verdrag kan alleen maar voordelen brengen voor de Europese Unie en Oekraïne. Ik zie geen enkel nadeel voor de Europese Unie. Het is belangrijk dat we elkaar helpen binnen de Unie en ook de buurlanden een helpende hand bieden.”

Jan Geraets (28), student Public Administration en Nederlands Recht stemde tegen

“Er zijn geen voordelen die uit zo’n handelsverdrag kunnen komen. Oekraïne heeft economisch niets te bieden, dat zou daarom alleen maar grote nadelen hebben voor de Europese Unie.”

Emy Knikman (18), student Rechten, stemde voor

“Ik vind het de taak van de overheid om zulke handelsverdragen te sluiten en dat burgers niet degenen zouden moeten zijn om zoiets tegen te houden. Burgers zouden juist zulke initiatieven moeten aanmoedigen. Ik heb voor gestemd omdat ik hoop dat het verdrag bij kan dragen aan de het versterken van de band tussen de Europese Unie en Oekraïne. Die versterkte band kan helpen om een soort van economische muur op te bouwen tussen ons en grootmacht Rusland.”

Robin Looijen (22), masterstudent Marketing, stemde voor

“De economie van Oekraïne is even klein als die van Noord-Brabant. Zo’n economie kan alleen maar groeien als gevolg van het verdrag. Daarvan kan Nederland weer van profiteren. Daarnaast vind ik dat de burgers van Oekraïne evenveel recht op geluk hebben als Nederlanders. Ja, het land kampt met corruptie, maar ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd kan worden.”

Pamela Pinas (23), student Geschiedenis, stemde tegen

“Oekraïne is zo corrupt, daar moeten we ons niet mee bemoeien. Ik heb vanwege alle rotzooi zoals de plofkip liever niet dat Nederland intenser gaat samenwerken met dat land. Wat moeten we nou met hen? Er kloppen al genoeg dingen niet in Nederland. Wat mij betreft is het Nederland eerst en daarna pas Oekraïne. “