De gedragsregels in de huidige maatschappij lijken niet altijd even duidelijk meer te zijn. In de 16e eeuw reageerde Erasmus op een dergelijke toestand met een boek over gedragsregels voor kinderen. En daar kunnen we vandaag de dag nog een hoop uit leren.

Wie de media volgt, merkt dat de onduidelijkheid en ergernis groeien over hoe we ons moeten gedragen in een samenleving die niet alleen cultureel pluriform is, maar die ook via de digitale kanalen allerlei ongewenst gedrag mogelijk maakt.

Gebeurtenissen in Keulen

Of het nu gaat over asielzoekerscentra, over de gebeurtenissen in Keulen tijdens de jaarwisseling, de hatelijkheid in de sociale media, de Tweede Kamer of gewoon op straat: het lijkt of we niet goed meer weten hoe we ons moeten gedragen in een maatschappij waarin vanzelfsprekendheden op losse schroeven zijn komen te staan. Kortom, we lijken niet meer te weten hoe het hoort.

Dit jaar vieren we het 550ste geboortejaar van Desiderius Erasmus Roterodamus, afkomstig dus uit Rotterdam zoals hij zelf aangaf. Daar werd hij geboren in 1466. Rotterdam was toen nog een dwerg tussen de buursteden Delft, Gouda en Dordrecht, maar beschikte wel al over alles wat een stad nodig heeft. Als zijn moeder hem meegenomen zou hebben voor een wandeling door het stadje aan de Rotte, zou de kleine Gerrit aan de ene kant…

Lees verder op Vers Beton…

(or read the English version)