Henk van Dalen heeft de Raad van Toezicht van het Erasmus MC laten weten dat hij per 1 april 2016 definitief zijn functie als lid van de RvT wil neerleggen. De RvT respecteert zijn verzoek en accepteert zijn terugtreden per 1 april.

Van Dalen trad enkele maanden geleden tijdelijk terug als lid van de raad, toen zijn voormalige werkgever VimpelCom verzeild raakte in een internationaal corruptieonderzoek. Het bedrijf betaalde tussen 2006 en 2012 in totaal ruim 144 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van de presidentsdochter Gulnara Karimova van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op de gsm-netwerken in dat land. Van Dalen was in 2011 financieel directeur van het bedrijf, toen VimpelCom de laatste smeergeldbetaling van 30 miljoen dollar overmaakte.

Zijn baas, de Noor Jo Lunder, werd voor het corruptieschandaal opgepakt. VimpelCom betaalde begin 2016 de grootste schikking aan de Nederlandse staat uit de geschiedenis: 750 miljoen euro.

Natuurlijke grens

In een toelichting op zijn definitieve aftreden zegt Van Dalen in een persbericht van het Erasmus MC: “De lopende dossiers binnen het Erasmus MC vragen om een volledig bezette Raad van Toezicht, die al haar taken en verantwoordelijkheden kan invullen. Er moet daarom een soort natuurlijke grens aan een periode van tijdelijk teruggetreden zijn. Voor mij is dat in principe 4 á 5 maanden. Ik vind het daarom reëel om mijn functie als lid van de RvT definitief neer te leggen.”

“Het is voor mij een eer geweest een bijdrage te hebben mogen leveren aan  het Erasmus MC, waar excellente zorg, onderwijs en onderzoek met betrekking tot gezondheid en ziekte centraal staan”. Hij wordt in hetzelfde bericht bedankt voor zijn inzet en betrokkenheid bij het Erasmus MC gedurende de afgelopen twee jaar.