Kukua, een bedrijf dat weerstations bouwt en boeren informatie geeft over de weersvoorspelling in Afrika, heeft afgelopen donderdag de I Will Award 2016 in de wacht gesleept.

Het doel van Kukua is om het grote gemis aan weerstations in Afrika op te lossen. Zo bouwen ze weerstations en worden er voor minder dan een euro sms-berichten verstuurd aan boeren met de weersvoorspelling. “Door de klimaatverandering weten boeren vaak niet wat voor weer ze kunnen verwachten en dat kan zorgen voor misluke oogsten. Via de sms-berichten zijn ze beter op de hoogte en kunnen ze inspelen op de weersverwachting”, zegt Chief Product Officer en IBA-student Ollie Smeenk.

Finale

Tijdens de finale op 3 maart moest Kukua het opnemen tegen vijf tegenstanders. In de eerste ronde konden de kandidaten elkaar vragen stellen, ook werden er vragen gesteld door het publiek en de jury. Uiteindelijk bleven Kukua, Edibles en ReFlow over, zij mochten nog een keer een elevator pitch van een minuut houden om de jury te overtuigen dat hun bedrijf recht had op de prijs. Na lang overleg van de jury kwam Kukua als winaar uit de bus.

“Momenteel hebben we twintig weerstations in onder andere Kenia, Ghana en Nigeria, we worden gefinancierd door onder andere de Europese Commissie. Met het gewonnen geld kunnen er nog eens tien stations extra bijkomen. Ieder weerstation helpt ongeveer duizend boeren”, zegt Smeenk. “We willen ons nu vooral gaan richten op Nigeria. Daar hebben we al goede contacten die weten hoe ze de data kunnen gebruiken. Op de lange termijn willen we ons wel verder verspreiden door heel Afrika.”

Publieksprijs

Naast de I Will Award werd er ook een prijs van tweeduizend euro uitgereikt door het publiek. Deze ging naar Pearltect, zij maken armbanden die vrouwen weerbaarder moeten maken tegen seksueel geweld.

De I Will Award is een competitie die iedere twee jaar door I Will wordt georganiseerd voor studenten, personeel en alumni van RSM met een ambitieus en inspirerend idee. 

De andere finalisten

Edibles – Een app die dient als een soort marktplaats voor eten wat anders in de vuilnisbak terecht komt. De bedoeling van Edibles is om voedselverspilling tegen te gaan.

Enjaz – Enjaz wil vluchtelingen en universiteiten bij elkaar brengen om de vluchtelingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Ze doen dit door korte cursussen aan te bieden en de competenties van vluchtelingen in kaart te brengen.

Pearltect – De Pearltect Bracelet is Een armband voor vrouwen die bij een poging tot aanranding of verkrachting een vieze geur afgeeft en de dader aan de plaats delict linkt wanneer deze geactiveerd wordt.

Sustainable Food Lab – Het Sustainable Food Lab strijdt voor betere eetgewoontes en een duurzamere consumptie op de universiteit.

ReFlow – Om afvalplukkers in ontwikkelingslanden een handje te helpen verbindt ReFlow hen met Europese bedrijven die van oud plastic filament (inkt) voor 3D-printers kunnen maken.