Er zijn van die cafés waar briljantie tot leven komt en start-ups ontspruiten. Thoms, sinds kort gevestigd aan de Meent, zou best eens zo’n plek kunnen worden.

EM Thoms 2

En dat is fijn. Want bekend zijn ze nu wel, die bestaande studentensuccesverhalen. Hoe drie studenten – zittend achter wat biertjes – in De Dijk een miljoenenbedrijf bedachten en het Coolblue noemden. Of hoe Vincent Karremans, voormalig RSC-topper, in café Timmer de ingeving kreeg voor Magnet.me, de LinkedIn-killer uit de Maasstad.

Dus ja, hoopgevend is het zeker dat in Thoms direct het oog valt op wat bollebozen rondom een laptop. Ze zitten in een kring, discussiëren met elkaar over wat schetsen en tekeningen. Is hier een miljoenenidee in wording? De ene helft hangt op een bankje, de rest zit op de ietwat ongelukkige stoelen. De heren, eind twintig, houden zich staande met authentiek ‘Rotterdamsch’ bier.

Goed te bewonderen

EM Thoms 6

Inspirerend is Thoms absoluut. Zie de locatie: mooi gelegen aan de Meent, door de grote ramen goed te bewonderen vanaf ieder stoeltje. Gevestigd in het Timmerhuis, hét hippe hipstercomplex van dit moment. De inrichting: een, zoals dat heet, industrieel tintje is aanwezig. Veel staal, veel hout. Mooi afgewerkt ook, wanden staan vol met wijn.

Minder geestverheffend is de bediening: soms is oogcontact niet eens voldoende om één van de dames aan tafel te krijgen. Tegelijkertijd kun je zwaaien alsof Sinterklaas in aantocht is: maar opgemerkt worden, dat is er zelden bij.

Piercings in plaats van kuiltjes

EM Thoms 5

Het merendeel van de gasten zit erbij alsof ze die succesvolle start-up al jaren aan het runnen is. Mannen dragen sjaaltjes, vrouwen hebben piercings in plaats van kuiltjes in hun wangen. Ze drinken bier of wijn, eten van een plankje met Mediterrane frutsels. Thoms noemt het een ‘broodplank Royaal’, uw recensent ziet vooral kaas en worst.

Maar lekker, dat is het absoluut. De porties zijn groot, het brood gratis en de smaak fantastisch. Vooral dorst? Dan is er het undergroundgedeelte. Underground? Jawel, underground. In de kelder, waar doordeweeks gezinnen met kleine kinderen in afzondering eten, wordt op zaterdagavond een dansvloer uitgerold.

 Heel studentikoos zijn de prijzen overigens niet, op het glas ‘gemeentepils’ na dan. Nul euro. Verder zal het wel loslopen, mits dat miljoenenidee er komt, tenminste.

EM_Kroeg Thoms conclusie
Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede