Stockholm 1

Bij Stockholm drinken heel mooi mensen, heel mooie drankjes in een heel mooie zaak. Zij worden bediend door heel mooi personeel dat niet vies is van een heel mooi praatje. Maar lachen, dat lijkt hen verdomd veel pijn te doen.

Zo’n tent is Stockholm, gevestigd in de Oude Haven, dus. Een tent waar deze vrijdagavond rond tienen een plukje scholieren voor de deur hangt. De meisjes – opgetut met mama’s lippenstift – trekken na wat overleg hun pukkelige vriendjes mee naar binnen. Klaar voor een wilde avond.

Stijlvol en strak

Binnen wacht een prachtige zaak die stijlvol en strak is ingericht. Leuk zijn de in de muur aangebrachte flesjes, ze lijken te zweven. Grote spiegels aan het einde van de zaak maakt Stockholm optisch twee keer zo groot, al voelt het toch knus en gezellig.

Uw recensent neemt plaats aan de bar. Daar bestelt hij met zijn metgezel een tweetal cocktails. We zien erop toe hoe deze voor onze neus bijeen worden geschud. Leuk, maar heeft deze bartender nou echt zo weinig zin in zijn werk? De grimas op zijn gezicht is veelzeggend. De cocktails smaken goed, maar zijn bijzonder sterk. Moeten we soms weg?

Overhemden, dasjes en gel

Het is de vorm die telt in Stockholm. Zie het uiterst verzorgde personeel. Overhemden en dasjes, haren keurig in de gel. De enkele vrouwelijke serveerster is duidelijk voor haar looks aangenomen. Ze heeft, in de woorden van mijn avondgenoot, ronduit ‘dikke memmen’. Verrukt is hij later op de avond, wanneer hij vermoedt dat ze een extra knoopje van haar blouse heeft opengemaakt. Zijn glimlach weet haar niet te ontdooien.

Stochholm 3

Dan zijn er nog de – veelal jonge – klanten. De één nog meer opgetut dan de ander, menig man heeft zijn overhemd net wat te ver open. Maar: het moet gezegd worden, uitzonderingen zijn er ook. Uw recensent zag in ieder geval één keer een jongen die zijn vriendin liet afrekenen. Niet voor iedereen is Stockholm een apenrots.

Wat het wel is: een warm bad. Maar dan alleen vanwege de broeierige temperatuur

EM_Kroeg Stockholm
Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede