Het was voor EUR-student Bart Van den Berg een droom die werkelijkheid werd: tennissen tegen de wereldtop van de dubbelspelers van tennis. Helaas geen overwinning, maar wel een ervaring rijker.

Van den Berg, lid van de Rotterdamse studententennisvereniging Passing Shot, speelde woensdag samen met proftennisser Jesse Huta Galung in de eerste ronde van het dubbeltoernooi. Ze konden ondanks een break op de service van Ivan Dodig en Marcelo Melo (’s werelds beste dubbelspeler) in de eerste set en een sterke twee set uiteindelijk geen vuist maken: 6-2 7-5. Na een wedstrijd die precies een uur duurde, was het avontuur van Van den Berg voorbij.

Tennistempel

“Ongelofelijk, het was niet te vergelijken met de tenniswedstrijden die ik normaal speel,” vertelt Van den Berg na de wedstrijd. “Dan is het meestal vrij rustig, maar nu stond ik in een soort tennistempel. Je hoort dat jouw naam wordt gezongen, dat is een gevoel dat ik nooit meer zal vergeten!’’ Spelen voor zo’n groot publiek deed de 21-jarige Van den Berg nog niet eerder, dus het was wel even wennen. ‘’Het was best moeilijk, ik voelde wel wat spanning van tevoren. Gelukkig kon ik de spanning vrij snel van me afzetten en me focussen op de wedstrijd zelf.’’

Ondanks dat Van den Berg en Huta Galung – in het verleden top 100-speler – voor het eerst naast elkaar op de baan stonden, was de masterstudent Accounting redelijk tevreden over de geleverde prestatie. “Ik ben blij met hoe ik mezelf heb kunnen laten zien op zo’n podium. Jesse en ik konden goed bijblijven in de tweede set. Het niveauverschil was kleiner dan we hadden verwacht; je zag die gasten soms kijken van ‘oké, we moeten dus écht aan de bak.’’’

'Kijken waar mijn plafond ligt'

De student steekt naast zijn studie heel wat tijd in het tennissen: zo’n vijftien tot twintig uur per week. Deze uren hebben zich dus uitbetaald. “Ondanks dat ik de afgelopen jaren heb gestudeerd, heb ik me als tennisser toch goed kunnen ontwikkelen. Dat ik mee mocht doen aan dit toernooi is een mooie beloning, dat had ik van tevoren nooit durven dromen.’’ Als het aan Van den Berg ligt, is dit niet zijn laatste deelname aan het grootste tennistoernooi van Nederland. “Komende zomer studeer ik af, daarna wil ik me fulltime op het tennissen gaan focussen en kijken waar mijn plafond ligt.’’