Mooie filmlocaties zorgen vaak voor een flinke toename in toerisme, maar welke plekken zijn nu echt de moeite waard om te bezoeken? Samen met Abby Waysdorf, een PhD-kandidaat die zich bezig houdt met filmtoerisme, zetten wij vijf van de leukste filmlocaties op een rij.

1. Fårö

Faro Flickr
Beeld door: Bernt Rostad

“Fårö is een klein eiland in het zuidoosten van Zweden, en het thuiseiland van regisseur Ingmar Bergman”, zegt Waysdorf. De regisseur is bekend van The Seventh Seal en Through A Glass Darkly. “Hij nam op het eiland meerdere films op, het is dan ook bekend gebied voor liefhebbers van zijn werk. Iedere zomer organiseert het Bergmancenter de Bergmanweek.” Tijdens deze week wordt zijn werk getoond, ook zijn er concerten en andere culturele bezigheden.

2. Harry Potter

perron harry potter flickr
Beeld door: Daniel Incandela

Een lijstje met filmlocaties is niet compleet zonder Harry Potter. Naast het bekende King’s Cross Station in London zijn er ook andere filmlocaties die je kunt bezoeken. “Net buiten Londen vind je de filmset, je kunt hier een rondleiding krijgen door de toverwereld. Iets noordelijker kun je op Oxford University een kijkje nemen in de Bodelain-bibliotheek, hier zijn de bibliotheek-scènes opgenomen.”

3. Star Wars

Skellig Michael flickr
Beeld door: Don Richards

Naast Harry Potter mag ook Star Wars zeker niet ontbreken. Nu de nieuwste film ervoor zorgt dat Darth Vader en Yoda weer razend populair zijn, zitten ook de filmlocaties weer vers in het geheugen. “Er is een nieuwe locatie gebruikt in de films, Skellig Michael. Een oud verlaten klooster in Ierland. Het is lastig om er te komen, maar het is zeker de moeite waard.” Vroeger was de filmlocatie in Tunesië, waar de scènes die zich op woestijnplaneet Tatooine afspelen zijn opgenomen, een vaak bezochte attractie onder de toeristen, maar door de politieke situatie in het land is dat flink verminderd.

4. Amélie

cafe amelie flickr
Beeld door: Monik Markus

Amélie is de film voor iedereen die weg wil dromen bij de romantische plekken van Parijs. “Veel van de scenes zijn gefilmd in Montmartre, tijdens een wandeling door de wijk zal je dan ook veel bekende plekken tegenkomen. Ook leuk is het café des 2 Moulins. Sinds de film krijgt dit café opeens veel aandacht. Het is leuk voor zowel liefhebbers van de film als bezoekers die nog nooit van de film gehoord hebben.”

5. Monty Python

SONY DSC
Beeld door: Les Dunford

Monty Python is een echte klassieker die iedereen waarschijnlijk wel eens gezien heeft. Voor de film Monty Python and the Holy Grail, de parodie op Koning Arthur, werden in 1974 opnames gemaakt in Doune Castle. In eerste instantie waren er meerdere kastelen beschikbaar gesteld door de National Trust for Scotland, maar dit werd later teruggetrokken. Er is toen gekozen voor Doune Castle. “Leuk om te weten is dat in dit kasteel ook de pilot voor Game of Thrones is opgenomen.”