Het Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO) organiseert op 5 februari haar eerste Women in Leadership Conference. Tijdens de bijeenkomst wordt vooral gekeken naar hoe vrouwen dat extra stapje op de bedrijfsladder kunnen beklimmen.

“De conferentie is bedoeld om zowel mannen als vrouwen te inspireren”, zegt Dianne Bevelander, uitvoerend directeur van ECWO. “We hebben gekozen voor rolmodellen uit verschillende branches. Marlies Dekkers, een ondernemer bekend van haar lingerie, komt spreken, maar ook een oud-Harvard professor, Karen Stephenson. Daarnaast komen ook oud-collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr (die eerder al haar frustratie over het diversiteitesbeleid uitsprak), Jacqueline Brassey van McKinsey & Company en andere inspirerende sprekers. Er komen een aantal studenten en medewerkers maar de gasten zijn voornamelijk vertegenwoordigers van bedrijven van over de hele wereld.”

Research en advies

De conferentie is tegelijkertijd ook de lancering van ECWO. Naast het organiseren van deze conferentie en andere evenementen houdt de organisatie zich ook bezig met andere zaken. “Er wordt veel onderzoek gedaan, ook naar hoe de universiteit zich kan verbeteren. Daarnaast adviseren we bedrijven hoe ze met meer vrouwen kunnen werken. De eerste stap is om je te realiseren dat vrouwen een grotere rol moeten spelen binnen een organisatie, daar moet de leiding dan iets mee doen. Als de leiding van een bedrijf er niet voor gaat zorgen dat er meer vrouwen hogerop komen dan gebeurt er niets.”

Meer vrouwen als voorbeeld

Veranderingen doorvoeren binnen bedrijven gaat volgens Bevelander lastig zonder het onderwijs aan te passen. “Als we willen dat er iets verandert moeten we onze manier van lesgeven aanpassen. Wanneer je in de colleges alleen maar voorbeelden met mannelijke leiders gebruikt dan is het moeilijk om een verandering in gang te zetten. Op deze manier hou je het idee van de man als leider onbewust in stand. We zouden naar een genderneutrale universiteit toe moeten, en dat kan niet als je dit niet aanpast.”

Aan het einde van de middag vindt in het auditorium de inauguratie van Dianne Bevelander plaats.