Het eerste crowdfundingproject van de Erasmus Universiteit is gelukt. Het project voor een herdenkingsmonument voor mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld, haalde het streefbedrag van 10.000 euro.

 

Gert-Jan Kleinrensink 0311-14
Hoogleraar anatomie Gert-Jan Kleinrensink van het Erasmus MC

Voor Gert-Jan Kleinrensink, hoogleraar anatomie en hoofd van de snijzaal van het Erasmus MC, is het een grote opluchting dat het eindelijk gelukt is om het geld bijeen te krijgen. Hij zet zich al sinds 2010 in voor een monument, maar dankzij het nieuwe crowdfundingplatform van de Erasmus Universiteit ging het echt lopen. “Ik wist eerst niet zo goed wat ik van crowdfunding moest denken, maar ik vind het een hele mooie gedachte dat het nu gelukt is.”

De donaties komen overal vandaan: zoals van een nabestaande die op een verjaardag driehonderd euro bij elkaar collecteerde, een bedrag van Nationale Nederlanden, het EUR Trustfonds en afdelingen, studenten en medewerkers van het Erasmus MC zelf. “Eigenlijk nog mooier: we hebben het nu met z’n allen gedaan,” jubelt Kleinrensink.

Nog voor de zomer

schetsontwerp body donation memorial hofwijk begraafplaats
Een schetsontwerp van het nieuwe monument op Hofwijk.

Dankzij het geld kan het monument waarschijnlijk al voor de zomer onthuld worden op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam-Noord. Er komt een grote glasplaat in het midden met daarop een gedicht van student geneeskunde J.W. Hilhorst. Daaromheen staan rotsen en planten. Het geheel staat op een roestbruine plaat. Bij het monument komen ook bankjes.

Onverwacht grote donatie

Tot de kerst stond de teller op ongeveer 6.700 euro, en vlak na de feestdagen was het doel ineens bereikt. “Het bleek dat een oud-studente van mij de rest van het bedrag wilde aanvullen. Zij is cosmetisch arts en erg geïnteresseerd in anatomie.” Omdat er ook nog een paar andere toezeggingen zijn binnengekomen, staat de teller nu op 12.000 euro, ruim boven het oorspronkelijke streefbedrag.

Wat gaat er dan gebeuren met de extra 2.000 euro? “Ons streven is om niks over te houden”, zegt Kleinrensink. “We gaan het monument gewoon iets groter maken. En dat komt goed uit, want Hofwijk heeft ons een hele grote plek aangeboden, en je wilt natuurlijk niet dat het monument wegvalt in de omgeving. Dus dan doen we er een steen bij, of we maken de glasplaat nog iets groter. Daarover hebben we nog overleg met de ontwerpers.” Ook wordt er een openingsbijeenkomst georganiseerd, waar ook nog budget voor gereserveerd moet worden.

Jaarlijkse bijeenkomst

Voor mensen die hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap zijn meerdere gedenkplaatsen en -momenten bij het Erasmus MC. Bij de ingang van de snijzaal worden studenten dankzij een kunstwerk er elke les aan herinnerd dat ze te maken hebben met mensen van vlees en bloed. Centraal in het onderwijscentrum van de faculteit Geneeskunde staat een boek tentoongesteld met daarin alle namen.

Uit dat boek worden jaarlijks de laatst bijgeschreven namen voorgelezen door studenten bij een herdenkingsbijeenkomst. Kleinrensink: “Die bijeenkomst organiseren we dit jaar voor de derde keer. Het animo daarvoor is enorm: elk jaar zijn er zo’n 150 tot 175 aanmeldingen. En wij merken dan hoe emotioneel dat is voor hen. Dat heeft ons wel tot daden aangezet.”

Nieuwe projecten

Op de crowdfundingsite van de Erasmus Universiteit staat op dit moment verder alleen nog een  – wat minder goed lopend – project van het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Vanaf maart worden er nieuwe crowdfundingsdoelen verwacht.