De Erasmus Universiteit is vanaf maandag gestart met een nieuw platform voor crowdfundingprojecten. De eerste twee projecten staan al online: een inzamelingsactie voor een monument voor mensen die hun lichaam ter beschikking stelden voor de wetenschap, en een crowdfunding voor het Erasmus Centre for Entrepeneurship.

De site is bedoeld voor projecten ‘die over onvoldoende middelen beschikken, maar die van grote betekenis kunnen zijn’, zo is te lezen op crowdfunding.eur.nl. De bedoeling is om drie projecten tegelijk aan de man te brengen, vertelt woordvoerder Carien van der Wal. “Binnenkort lanceren we ook een project om geld in te zamelen voor beurzen voor vluchtelingstudenten.” Iedereen mag ideeën aandragen voor crowdfunding, ‘zolang het de Erasmus Universiteit maar vooruit helpt.’ Dat kan over hele praktische zaken gaan, zoals de aankleding van de campus, maar ook over wetenschappelijke projecten of maatschappelijke thema’s. “Eens in de twaalf weken bekijken we dan een longlist met ideeën, en dan kiezen we drie nieuwe projecten uit, die we negen weken op de site zetten”, aldus Van der Wal.

Body Donation Memorial

Op crowdfunding.eur.nl zijn nu dus twee projecten terug te vinden. Voor het Body Donation Memorial is 10.000 euro nodig; de helft daarvan was al ingezameld voor de start van de site. Van het geld wordt een monument geplaatst op de Hofwijkbegraafplaats, ter herinnering aan de mensen die hun lichaam doneerden aan de wetenschap.

Volgens hoogleraar Anatomie Gert-Jan Kleinrensink kon de universiteit het geld niet zelf aanbieden. “Ons werd verteld dat de universiteit dat niet mag, omdat het geld naar onderwijs en onderzoek moet gaan. Dus dan is zo’n crowdfundingproject een geweldige uitkomst.” Er is al een redelijk uitgewerkt plan voor het kunstwerk. “Het wordt een veelkleurig monument, dat de diversiteit van de mensen weergeeft. Ook zakt een deel van een steen uit het monument, dat als schaal het water opvangt. Er wordt ook een gedicht geplaatst, dat geschreven is door een student”, vertelt Kleinrensink. Grote en kleine donaties zijn welkom, en bij vrijwel elke donatie staat er een kleine attentie tegenover.

https://www.youtube.com/watch?v=g_0z1ATA4KI
De video ter promotie van de crowdfundingsite van de EUR. Bron: www.youtube.com

Erasmus Centre for Entrepeneurship

De crowdfunding voor het Get Started-programma van het Erasmus Centre for Entrepeneurship (ECE) is nog maar net begonnen en heeft intussen 8 procent van het benodigde geld (20.000 euro) binnengehaald. Get Started is een programma van tien weken, waarin studenten (en ook niet-studenten) tips en advies krijgen over het opzetten van een eigen bedrijf. “Dat gaat niet alleen over het ontwikkelen van een business model”, zegt Elisabella Hu van ECE students. “Ze komen ook in contact met investeerders, die ervoor zorgen dat je als beginnend ondernemer valkuilen kan vermijden.” Elke twee weken starten tien studenten uit Rotterdam aan het programma.

Met het geld uit de crowdfunding hoopt ECE de kwaliteit van het programma te verbeteren en open te stellen voor meer studenten. Ook hier worden donaties beloond, bijvoorbeeld met een vermelding op de site van ECE of een rondleiding in de Rotterdam Science Tower.