Promovendi blijven in het BIG

Promotieonderzoek geldt ook als relevante werkervaring voor zorgverleners

Beeld: Phalinn Ooi

Promoverende artsen en verplegers hoeven niet bang te zijn dat ze hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de wet aangepast.

Schippers heeft besloten om promotieonderzoek aan te merken als relevante werkervaring voor zorgverleners. Daardoor kunnen zij zich na vijf jaar toch opnieuw laten opnemen in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Alleen dan mogen ze bepaalde medische handelingen zelfstandig uitvoeren.

Werkervaring en scholing vereist

Sinds 1 januari 2012 moeten (para)medici als artsen, fysiotherapeuten en verloskundigen binnen vijf jaar een aantal uren werkervaring of scholing hebben gehad om zich opnieuw te kunnen laten opnemen in het register.

Voor promovendi leverde die wet problemen op. Een promotietraject duurt vaak meer dan vijf jaar, waardoor medische promovendi niet aan de werk- of scholingseis konden voldoen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.