Documentaires en Aziatische films, dat is wat het IFFR (International Film Festival Rotterdam) typeert. Maar ook een behoorlijk aantal films uit het Midden-Oosten zijn dit jaar te zien op het festival. Wij zetten vijf films en documentaires die zeker de moeite waard zijn voor je op een rij.

1. Beyond Sleep

Een verfilming van het boek Nooit meer slapen van W.F. Hermans, een naam die je waarschijnlijk wel bekend voorkomt van je leeslijst Nederlands. De film brengt ons naar Lapland, waar geologiestudent Alfred op expeditie gaat. Mooie beelden en goed acteerwerk zorgen ervoor dat het bijna voelt alsof je zelf in Lapland bent.

2. Facebookistan

Een leven zonder Facebook is voor velen niet meer voor te stellen, maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij dit bedrijf? Deze Deense documentaire geeft je een kijkje achter de schermen. Wat gebeurt er wanneer je de regels van de website breekt, en is Facebook eigenlijk geen totalitair systeem? Op deze vragen probeert de maker antwoord te geven. De enige partij die niet aan het woord komt in de documentaire is Facebook zelf.

3. Paradise

Filmen zonder vergunning in Iran kan behoorlijk riskant zijn. Ataeian Dena deed het voor zijn film Paradise toch. De film geeft een kijkje in het leven van de werkende vrouw in Iran. We volgen de vijfentwintig-jarige docente Hanieh, die de vrouwelijke jeugd van Iran leert welke regels ze moeten opvolgen. Daarnaast laat de film ook zie dat geweld en intimidatie een rol spelen in iedere cultuur, en dat we hier zelf aan bijdragen, of we dit nu willen accepteren of niet.

4. The Event

1991, Het jaar van de val van de USSR. Deze documentaire laat zien wat er vooraf ging aan deze val. Met beelden van straatprotesten en de Augustusstaatsgreep wordt de verwarring en onrust van de periode in beeld gebracht. Met beelden van Poetin voor hij aan de macht kwam, en een verhaal over hoe het zekere opeens onzeker kan worden is deze documentaire een van de meest interessante en leerzame vertoningen op het festival.

5. A Good American

Een combinatie van documentaire en thriller, dat is hoe je A good American het best kunt omschrijven. Voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst, Bill Kiney schetst een beeld van de situatie bij voor de onthullingen van Snowden. Hoe ging het er aan toe tijdens de koude oorlog? En voor het computertijdperk? Had 9/11 voorkomen kunnen worden? Deze vragen komen allemaal aan bod.