Het International Institute of Social Studies (ISS) gaat zich de komende jaren duidelijker profileren. Onderdeel daarvan is het samenvoegen van de vier onderzoeksprogramma’s.

Volgens de nieuwe ISS-rector Inge Hutter is profilering van het instituut in Den Haag de grote uitdaging voor de komende jaren. Dat zegt ze in een interview in EM. “Als ik hier binnenkom, zie ik wat een passie er is en welke expertise we hebben. Maar voor de buitenwereld kan dat zichtbaarder worden gemaakt.”

Vooruit kijken en opbouwen

Hutter staat een half jaar aan het roer bij het ISS, dat sinds 2009 onderdeel uitmaakt van de Erasmus Universiteit. Het instituut komt uit een fikse reorganisatie, waarbij bijvoorbeeld een deel van de ondersteunende staf naar Campus Woudestein in Rotterdam is verhuisd. “Die reorganisatie hebben we gehad, dat is gedaan”, vertelt Hutter. “Nu is het tijd om vooruit te kijken en dingen op te bouwen.”

Er wordt aan een toekomstvisie gewerkt om het instituut meer onder één vlag te laten varen. “Global development and social justice wordt het overkoepelende thema, de gezamenlijke paraplu waar iedereen zich in kan vinden, en een duidelijkere stem naar buiten.”

Eén overkoepelend onderzoeksprogramma

In de praktijk betekent die visie onder andere dat de vier onderzoeksprogramma’s van het instituut worden samengevoegd. “We zijn eigenlijk te klein voor vier zelfstandige onderzoeksprogramma’s. Het streven is om tot een overkoepelend programma te komen waar iedereen in zit.” Daardoor zou ook meer interdisciplinaire samenwerking moeten ontstaan binnen het instituut.