VITAM wil meer met duurzame producten koken. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de campuscateraar samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en leverancier Smeding het seizoenenkompas ontwikkeld.

Het kompas geeft de producten van het seizoen weer. Die krijgen voortaan de voorkeur boven groenten en fruit uit de kas. Je zult in december bijvoorbeeld geen aardbeien meer vinden in de restaurants.

Iedere maand iets anders

In het restaurant in de Etude staat het kompas, maar ook de andere VITAM-restaurants op de campus werken mee, vertelt Ronald Feenstra, locatiemanager van VITAM.

De studenten zijn positief over het kompas. “Ik wist helemaal niet dat het kompas gebruikt wordt maar ik vind het goed dat ze daar mee werken”, aldus Cato de Beer, student International Communication & Media. Ook student Daniel Jongeman was niet bekend met het kompas. “Maar ik vind het een goed idee.”

Energielabels

Naast het gebruik van seizoensproducten, kijkt de cateraar ook naar de duurzaamheid van het productieproces van de groenten en het fruit. 95 procent van de groenten en fruit moet energielabel A of B hebben. Bij het bepalen van het energielabel kijkt VITAM naar de manier van verpakken, de teeltwijze en het vervoer. Zo krijgen producten die in grote hoeveelheden zijn verpakt de voorkeur boven apart verpakte producten en let de cateraar ook op de ruimte en de hoeveelheid ruimte dat verloren gaat bij transport.

75 procent van de producten moet van Nederlandse bodem komen. De importproducten bekijkt de cateraar ook met een kritisch oog. Liever een groot vrachtschip bijvoorbeeld dan een vliegtuig.