Experiment met collegegeld betalen per studiepunt

De UvA en de HvA willen volgend collegejaar studenten per vak laten betalen, en niet per jaar. Met het plan van de LSVb, PvdA en VVD moet flexibel studeren makkelijker worden

Beeld: Experiment met collegegeld betalen per studiepunt

Regeringspartijen PvdA en VVD en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) willen studenten collegegeld niet per jaar laten betalen, maar per vak. Volgend collegejaar starten de UvA en de HvA met een pilot om zo flexibel studeren te bevorderen, zo meldt Folia.

Maandag lanceren VVD en PvdA het idee in een debat over het hoger onderwijs. Als het plan doorgaat, wordt het voor studenten goedkoper om langer over een studie te doen of een studie te combineren met werk, een stage of een bestuursjaar.

Betalen per vak

Een student die geen zestig studiepunten per jaar wil halen kan collegegeld gaan betalen per vak, afhankelijk van het aantal studiepunten, en betaalt alleen voor de vakken die hij volgt. Met bijvoorbeeld het huidige collegegeld van 1951 euro zou ieder studiepunt 32,50 euro waard zijn. Voor een vak van zes punten betaal je dan 195 euro.

Betalen per vak moet als optie naast het reguliere collegegeld komen. “Natuurlijk blijven er studenten die gewoon behoefte hebben aan een vaste studieduur als voltijdstudent, maar er komen steeds meer studenten die de studie op hun eigen manier willen inrichten”, zegt LSVb-voorzitter Stefan Wirken.

Dwangbuisstuderen

“Leren en werken lopen op allerlei manieren door elkaar. Leren doen we ons leven lang. Maar het systeem kent maar één type student: eentje die voltijds studeert op één plek en na een aantal jaar is uitgeleerd en aan het werk gaat”, schrijven Wirken, Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) en UvA-HvA-rector Dymph van den Boom maandag in een opiniestuk in de Volkskrant. “Vasthouden aan dit dwangbuisstuderen zet Nederland op een achterstand.”

Komend collegejaar willen de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam (UvA-HvA) een proef om duizend geïnteresseerde studenten flexibel te laten studeren. Als de pilot succesvol is moet het betalen per vak of studiepunt voor alle studenten mogelijk worden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.