Goed nieuws voor studenten want hoger opgeleiden voelen zich langer gezond. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren publiceerde.

Hbo’ers en wo’ers zijn gemiddeld bijna 72 jaar van hun leven gezond. Voor mensen met alleen een havo- of vwo-diploma op zak is dat zes jaar korter. Het verschil met mensen die nooit verder kwamen dan de basisschool is al helemaal groot. Zij hebben gemiddeld 53 gezonde jaren voor de boeg.

Problemen met gehoor en zicht

Hoger opgeleiden hebben meestal ook minder last van problemen met hun gehoor of zicht. Ook dit kan weer een flink aantal jaren schelen. Vrouwen die op universitair of hbo-niveau zijn opgeleid hebben gemiddeld 14 jaar minder last van dit soort problemen. Zij hebben 66 jaar van hun leven geen last van deze klachten, voor vrouwen die alleen de basisschool doorliepen is dat maar 53 jaar.

Meerdere factoren beïnvloeden de levensduur en gezondheid. Zo weten hoger opgeleiden vaak beter welke gerechten gezond zijn en welke producten ze beter niet kunnen eten. Ook hebben hoger opgeleiden vaak een baan die lichamelijk minder zwaar is. Veel verschil tussen mannen en vrouwen is er niet. Over het algemeen zijn mannen wel iets langer gezond