Afstudeerders vinden steeds moeilijker een baan

Van de in 2013 afgestudeerde academici en hbo'ers vond 73 procent direct een baan. Vijf jaar eerder was dat nog 82 procent.

Beeld: University of Arkansas

Het wordt voor wo-studenten steeds lastiger om aan een baan te komen. Landelijk ligt het percentage hogeropgeleiden die meteen aan de bak kunnen op 73 procent. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van het CBS.

Dit is opvallend want in 2007 kon nog ruim 82 procent direct een baan vinden, een behoorlijke daling over een korte periode dus. De daling heeft deels te maken met de economische situatie van de afgelopen jaren. Ook studeren er steeds meer studenten af waardoor de concurrentie groter wordt.

Vooropleiding is belangrijk

Studenten die voor het afstuderen stoppen met hun studie komen moeilijker aan een baan. Slechts 65 procent van deze studenten kan direct aan het werk, terwijl dit in 2008 nog 77 procent was. Daarnaast is de vooropleiding belangrijk, wie al een hbo-diploma op zak heeft en vervolgens stopt met zijn studie heeft een beter baanperspectief dan een student met alleen een vwo diploma.

De masterstudenten van de EUR deden het over het algemeen wel beter dan het landelijk gemiddelde. Alumni van de Rotterdamse universiteit kunnen gemiddeld binnen tweeëneenhalve maand een baan vinden. Landelijk ligt dit op een kleine 3 maanden. Dit blijkt uit eerder gepresenteerde cijfers van het VSNU.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.