Gaat de winnaar van het Erasmus Dictee ook dit jaar weer het Groot Dictee der Nederlandse Taal winnen? Die kans zit er in. Peter van der Zwan, winnaar van het Erasmus Dictee 2015, is namelijk geselecteerd om mee te doen aan de nationale versie.

Dit laat Van der Zwan weten aan Erasmus Magazine. Het komt eigenlijk juist door het Groot Dictee dat Van der Zwan zich inschreef voor het Erasmus Dictee. “Ik had me – in afwachting van het Groot Dictee der Nederlandse Taal – al verdiept in alle spellingsregels en dergelijke.”

Trainen

Na het winnen van het Erasmus Dictee had hij zich voorgenomen elf maanden niet meer met taal bezig te houden. Op die belofte moet hij nu terugkomen. “Als ik me ergens voor opgeef, dan wil ik dat wel zo goed mogelijk doen. Niet dat ik nu al mijn tijd hieraan ga besteden, maar een half uurtje per dag gaat er wel in zitten.”

Peter van der Zwan
Beeld door: Aysha Gasanova

Gelukkig helpen zijn collega’s hem mee met zijn training. “Mijn collega’s vinden het leuk dat ik mee doe aan het nationale Dictee,” vertelt hij lachend. “Af en toe onderwerpen ze me aan een test. Dat ze ineens tijdens een gesprek een moeilijk woord gebruiken en me dan terloops vragen hoe je dat woord ook alweer spelt.”

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt 19 december uitgezonden op NPO om 20.20 uur.