Zuchten, heel veel zuchten. Daarmee kun je het Groot Erasmus dictee van maandagavond wel mee samenvatten. Want de mensen die dachten eventjes foutloos het dictee te kunnen maken, kregen het toch al snel moeilijk.

Wil je het dictee zelf maken? Lees dan niet verder (SPOILER ALERT) maar luister het dictee, en schrijf mee! Onderaan dit artikel vind je een document met de juiste spelling.

Bij het Nederlandse dictee was kennis van de Franse en Duitse taal een welkome ruggensteun. Vele leenwoorden passeerden de revue.

Het waren de economen die daar het meeste kaas van hadden gegeten. De nummer 1-positie bij zowel de medewerkers als studenten was namelijk voor een econoom. Peter van der Zwan, universitair docent bij Toegepaste Economie won voor de tweede keer het Erasmus dictee met maar 8 fouten. Student Economie en bedrijfseconomie, Tariq Gorter maakte maar 9 fouten.

EUR-medewerker Gabi Helfert maakte tijdens de Engelse versie van het Erasmusdictee maar 5.5 fouten en student Ralph Meijer maar 6.5 fouten.

Goede voorbereiding

Is het dictee een kwestie van voorbereiding? Dat ligt eraan aan wie je het vraagt. Van der Zwan: “De afgelopen weken heb ik de spellingsregels opgezocht en gekeken hoe het zat met de leenwoorden.” Zoveel tijd heeft Gorter er niet in gestoken. “Ik heb altijd al een soort interesse gehad in taal. Misschien is het ook wel een aanleg.”

Wie de smaak te pakken heeft: op 19 december zendt de NTR weer op NPO2 het Nationale Dictee uit. Hebben de winnaars van het Erasmus Dictee nog tips? “De afgelopen weken ben ik heel bewust bezig geweest met taal. Daar leer je veel van,” legt Van der Zwan uit. Gorter raadt deelnemers aan vooral rustig te blijven. “Denk er niet al te moeilijk over na. Er zit namelijk meer logica in dan je denkt.”