De Erasmus Universiteit gaat mogelijk nauwer samenwerken met de Hogeschool Rotterdam (HR). Dat zegt collegevoorzitter Ron Bormans van de HR naar aanleiding van de komst van de nieuwe collegevoorzitter Kristel Baele naar de universiteit tegen Profielen.

Baele is met ingang van dinsdag 1 december, de nieuwe collegevoorzitter van de EUR. Ze zat in de periode 2007-2012 samen met Bormans in het collegebestuur van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Op de vraag van EM aan Baele of ze samenwerking met Bormans gaat zoeken, antwoordde ze dat ‘samenwerking rond onderwijs en onderzoek vooral in de portefeuille van de rector zit maar ik ga uiteraard met oud-collega Ron een kopje koffie drinken.’

Legio kansen

Bormans ziet ‘legio kansen’ voor samenwerking alleen al omdat de twee onderwijsinstellingen letterlijk buren van elkaar zijn. “Voor een deel zoeken en vinden we de samenwerking, voor een deel laten we het te veel onbenut”, stelt de collegevoorzitter van de HR. “En dan is het natuurlijk een grote, extra kans dat de nieuwe baas van de EUR en ik vijf jaar goed en intensief met elkaar hebben samengewerkt.”

Graag ziet Bormans dat ‘de denkkracht van de universiteit’ veel meer wordt betrokken bij het (her)inrichten van het economisch onderwijs op de HR. Bormans: “We zoeken naar een inhoudelijke vernieuwing van het onderwijs en daar zouden hoogleraren en docenten van de EUR ons goed bij kunnen adviseren.” Juist ook omdat nogal wat HR-studenten doorstromen naar de universiteit. Bormans: “Sowieso moeten we onze honoursprogramma’s harmonieus willen verbinden met het academische aanbod van de EUR.”

Elkaar aanvullen

Baele denkt dat HR en EUR elkaar vooral goed kunnen aanvullen. ‘Onderzoek op hogescholen is erg praktijkgericht. Een onderzoeksvraag in het hbo komt altijd uit het werkveld en moet resulteren in toepasbare producten. Juist die praktijkgerichtheid en verbinding met het werkveld is iets waar een hogeschool een universiteit goed op kan aanvullen.’

De EUR heeft ook studieaanbod dat voor HR-studenten – nog voordat ze eventueel doorstromen – interessant is, geeft Bormans aan. “Bijvoorbeeld bij de minoren. Op dit gebied werken we concreet aan de formalisering van de samenwerking tussen EUR, Codarts en de Willem de Kooning Academie.”

Informatie moet beter

Over de eerdergenoemde studenten die willen doorstromen naar de EUR heeft Bormans nog wel wat te wensen. “De informatievoorziening in hun richting kan beter, ook moet het onderwijs van de EUR en de HR inhoudelijk beter op elkaar worden afgestemd. We krijgen regelmatig signalen van studenten dat het niet helemaal helder is met welke bachelor en vooral met welk aanvullend programma je naar de EUR kan. Die informatie is er wel, maar het kost studenten kennelijk moeite om een en ander te vinden.”