Naar UC Berkeley bij San Francisco reizen en daar ‘Mr Global Initiative’ — oud-president Bill Clinton himself — ontmoeten en met hem over je ideeën praten. Hoe cool is dat? Zes EUR-studenten maken daar kans op dankzij het Clinton Global Initiative (CGI).

De afgelopen maanden werkten de studenten keihard aan hun wereldverbeterende ideeën. Floki Goods van Evan van der Holst bijvoorbeeld verkoopt sjaals met wol geproduceerd door Himalaya boeren. Nina Maria Feurstein van RotTourDam organiseert alternatieve toeristische Rotterdamse routes door gidsen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En Xander Kanon gaat met zijn project Waste’d Jobs de strijd aan met de ‘plastic soep’ in Liberia.

Uit de eerste pitchronde van 6 november kwamen al drie winnaars: OrganoBike, UniOrg en Healthy Munchies. Afgelopen vrijdag leverde ronde twee weer drie nieuwe finalisten op. Allemaal studentenprojecten met een sociale- en een ondernemerskant. Dat is het idee achter het Clinton Global Initiative, dat in 2008 is gestart en waaraan dit jaar 59 onderwijsinstellingen van over de hele wereld meedoen. In Rotterdam wordt het initiatief getrokken door de Erasmus Sustainability Hub and het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Clinton bepaalt zelf

Naast een kennismaking met Bill Clinton, levert het bezoek aan Berkeley een geweldige netwerkkans op en de mogelijkheid om nieuwe financiers te ontmoeten. Of- en wie van de Rotterdamse studenten uiteindelijk van 1 tot 3 april 2016 de oud-president mag ontmoeten, is aan het Clinton Global Initiative (CGI) zelf. Of ze geselecteerd zijn of niet, krijgen ze eind december te horen.

In elk geval kregen alle zes de finalisten nu alvast een ECE Get Started-pakket ter waarde van 500 euro, waarmee ze worden geholpen in hun persoonlijke en projectontwikkeling. De Erasmus Universiteit stelt in totaal 10.000 euro beschikbaar voor de ondersteuning van de projecten en voor reisgeld.