Colleges volgen zonder je kamer uit te hoeven, dat klinkt je misschien als muziek in de oren. Voor de mensen die interesse hebben in Econometrie is dat nu mogelijk. Hoe? Vier vragen over de Econometrie MOOC.

Een Econometrie MOOC, klinkt goed. Maar… wat is het eigenlijk?

MOOC staat voor Massive Open Online Courses. Colleges volgen thuis vanaf de bank dus. Universiteiten als Harvard en MIT bieden al geruime tijd zulke online colleges aan. Nu start de Erasmus Universiteit dus ook met online cursussen.

Kan iedereen er aan meedoen?

In principe wel, alleen moet je wel wat kennis van statistiek hebben. Bij de omschrijving geeft de cursus zelf aan dat het voornamelijk voor studenten uit richtingen zoals Economie, Bedrijfskunde of Data-analyse is. Wellicht niet echt iets voor de alfa’s onder ons. Dat je alles thuis kunt doen, betekent niet dat je op je lauweren kunt rusten: om de cursus met succes af te ronden, moet je wekelijks opdrachten maken en een casus maken. Daarnaast beoordeel je aan de hand van peer review ook het werk van je studiegenoten. Er is dus nogal wat werk aan de winkel.

Wat kost het?

Dat is het mooie van de meeste MOOC’s: niets! Deelname is gratis. Qua tijd ben je er echter wel wat meer aan kwijt. De verwachting is dat je één tot drie uur per week aan studietijd nodig hebt. De cursus duurt ongeveer zeven weken.

Hoe kan ik meedoen?

Inschrijven kan via Coursera. De eerstvolgende cursus loopt van 30 november tot en met 1 februari. Mocht je totaal geen interesse hebben in Econometrie: de volgende MOOC is al in de maak en gaat over Serious Gaming. En Coursera biedt natuurlijk ook al vele MOOC’s aan van andere universiteiten.