Maria Grever, hoogleraar Theorie en Methoden van de Geschiedenis, is de eerste ontvanger van de nieuwe Athena Prijs. De prijs wordt uitgereikt tijdens de dies natalis op 9 november.

De Athena Prijs is een onderscheiding die onlangs in het leven is geroepen door het Erasmus Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (ENVH) en is bedoeld voor medewerkers die een bijzondere bijdrage leveren aan het stimuleren van vrouwelijk talent. Grever ontvangt de prijs volgens de jury ‘vanwege haar uitzonderlijke inzet voor de positie van vrouwen in de wetenschap in het algemeen en aan de Erasmus Universiteit in het bijzonder’.

Zichtbaarheid en waardering van vrouwelijke wetenschappers

athena prijs schilderij
Het schilderij van Sofja Wolsky dat bij de Athena Prijs hoort

De jury noemt Grever ‘een initiator, een vrouw van de initiatieven, een voorvechter en een waar toptalent’. Grever speelde een belangrijke rol in de promotie van jong en ervaren vrouwelijk talent, zo blijkt volgens de jury uit haar inzet bij het verwerven van beurzen, fondsen en prijzen voor vrouwelijke promovendi en medewerkers. Daarnaast waardeert de jury haar publieke optredens als historica. Dat heeft een positieve bijdrage geleverd aan de zichtbaarheid en maatschappelijke waardering van de vrouwelijke wetenschapper, aldus de jury.

Grever was een van de zeven genomineerden en ontvangt de Athena Prijs tijdens de dies natalis uit handen van rector magnificus Huib Pols en ENVH-voorzitter Hanneke Takkenberg. De prijs bestaat uit een schilderij van Sofja Wolsky, dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt, en een oorkonde.