Je hebt natuurlijk de universiteit die naar Erasmus is vernoemd, het Erasmuspaviljoen en de verschillende Erasmus-beelden. Nu komt daar als kers op de taart ook nog een Erasmuskamer bij, in – je raadt het al – het Erasmusgebouw.

De Erasmuskamer doet al jaren dienst al wachtkamer voor familie en vrienden van studenten die hun scriptie verdedigen in een van de examenkamers. De koffiekamer was nodig toe aan een opfrisbeurt. Een mooie gelegenheid om mensen ook kennis te laten maken met Desiderius Erasmus, zo laat Cora Boele, medewerker van de afdeling Marketing en Communicatie weten. “We wilden het werk van Erasmus laten zien. Zodat ze kennis kunnen maken met Erasmus de filosoof, schrijver en theoloog en niet denken dat hij de architect is die de universiteit en de brug heeft ontworpen,” zegt ze glimlachend.

Moeilijk kiezen

Al snel kwam het besluit dat de kamer voorzien zou worden van citaten van Erasmus en beeltenissen van de beste man. Een citaat uit het werk van Erasmus kies je niet zomaar, legt Boele uit. “Je hebt het dan over pakweg 8000 citaten waar je uit kunt kiezen. We vroegen daarom de conservator van de grootste collectie van Erasmus-literatuur ter wereld (die huist in de gemeentelijke bibliotheek in Rotterdam) of hij een selectie kon maken.”

Zo gezegd zo gedaan. De conservator koos een paar citaten uit en de medewerkers die te maken hadden met de kamer (studentenvoorzieningen, de technische dienst, de facilitaire dienst etc.) mochten een duit in het zakje doen. Uiteindelijk is er gekozen voor de volgende citaten:

“Ik wil een burger van de wereld zijn, een landgenoot van iedereen.”

“De vrijheid van leven koester ik zo dat een leven zonder die vrijheid voor mij geen leven is.”

“Vooral het onderwijs bepaalt het succes of verval van een samenleving.”

Passende citaten die nu nog steeds toepasbaar zijn, aldus Boele. “Het is toch bijzonder dat zijn citaten zoveel honderd jaar later nog steeds actueel zijn.”

Donderdag om 14.00 uur verzorgde rector magnificus Huibert Pols de officiele opening. Meer weten over Desiderius Erasmus? Emeritus hoogleraar Trapman vatte Erasmus samen in tien punten. Wat die tien punten zijn, kun je lezen in de Erasmuskamer.