Met deze tweet wist EUR-historicus en opiniemaker Zihni Özdil zich de woede van de tweeps op de hals te halen:

https://twitter.com/ZihniOzdil/status/651504770117730309
Bron: twitter.com

In de discussie over extra asielzoekers naar het Drentse dorpje Oranje maakte Özdil deze opmerking over de inwoners. Mensen riepen om zijn ontslag en Özdil ontving doodsbedreigingen. Als reactie op de ontstane ophef riep de universiteit hem op het matje en werd hij gevraagd om de vermelding van de Erasmus Universiteit als werkgever uit zijn Twitter-bio te halen. Goed idee van de universiteit of niet?

Philip de Weijs (23), masterstudent Internationale en Financiële Economie & Maarten Vrolijk (23), masterstudent Supply Chain Managent

campus talk philip de Weijs en Maarten Vrolijk

Philip zou het begrijpelijk hebben gevonden als er afstand genomen was van de uitspraken die Özdil deed, ‘maar niet van het feit dat hij voor de universiteit werkt’. Dat vindt hij onbegrijpelijk. “Als je niet vindt dat hij ervoor uit mag komen voor de universiteit te werken, dan moet je hem helemaal niet aannemen. Als je het alleen niet eens bent met de uitspraak, moet je afstand nemen van de uitspraak.”

Ook Maarten vraagt zich af waarom de universiteit deze keuze maakte. “Waarom zou een docent niet af en toe een ongenuanceerde uitspraak mogen doen?” En als men het er dan echt niet mee eens is, heeft hij wel een goed advies voor het bestuur: “Misschien moeten ze eens in gesprek gaan met zo iemand. Kijken of ze een beetje dezelfde standpunten kunnen innemen.”

Kars Smit (20), bachelorstudent Econometrie

campus talk Kars Smit

Kars snapt wel dat de universiteit ervoor koos op deze manier afstand te nemen van de uitspraken van Özdil. Maar het is ook dubbel. “Je wil namelijk wel dat hij blijft werken, maar niet dat hij laat zien voor je te werken. Dan zou ik zeggen: kies! Stuur hem weg, of maak duidelijk: ‘Dit hoor je niet te zeggen’.” Als het echter vaker voor komt, dan vindt Kars de keuze van het bestuur wel begrijpelijk. “Mensen kunnen in de war raken en denken dat de uitspraken namens de universiteit gedaan zijn.”

Britt Schijvenaars (19), bachelorstudent International Business Administration

campus talk Britt Schijvenaars

“Als ze zich daarvan willen distantiëren, kunnen ze hem toch beter ontslaan?” Britt neemt in eerste instantie een ietwat scherp standpunt in. Ze vindt vrijheid van meningsuiting echter een groot goed en blijkt toch iets milder. “Als hij er werkt, moet hij dat prima op zijn Twitter-account kunnen zetten.” Wat ze wel begrijpt, is dat de universiteit ‘er liever niet mee geassocieerd wil worden. Misschien moet je dan zeggen: als je hier werkt, doe dan niet van dat soort uitspraken.’

Bram Roozen (18), bachelorstudent Bedrijfskunde

campus talk Bram Roozen

“Mensen moeten het sowieso niet relateren aan de Erasmus Universiteit”, maakt Bram desgevraagd meteen duidelijk. “Maar iedereen moet gewoon kunnen zeggen wat hij wil. Dat de universiteit dan vraagt zijn bio aan te passen, lijkt me wel ok.” Volgens Bram ligt het er vooral aan of je vindt dat Özdil moet kunnen zeggen wat hij wil of niet. Uiteindelijk moet hij vooral openlijk kunnen zeggen voor de universiteit te werken. “Het is wel zijn mening en als je het er daadwerkelijk niet mee eens bent, zou je misschien moeten overwegen hem te ontslaan.”

Eva Schaaf (18), bachelorstudent Economie en Rechten

Campus Talk Eva Schaaf

“Als hij dingen zegt, die niet in het belang van de universiteit zijn, moet de universiteit dat zeker wel kunnen vragen.” Toch vindt Eva het moeilijk. “Ik denk dat de Erasmus achter zijn keuze moet staan. Ze hebben er waarschijnlijk goed over nagedacht, over het waarom niet en hoe groot de discussie hier is. Aan de andere kant vind ik dat vrijheid van meningsuiting heel belangrijk is en dat deze man moet kunnen zeggen wat hij wil.” Ze vindt ook dat een universiteit die zoveel uiteenlopende studies aanbiedt, een docent volledig vrij moet laten in wat hij of zij zegt. Maar: “Ik snap wel dat de universiteit er niet mee geassocieerd wil worden.”