Het was donderdag een dag vol feestelijkheden bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen. De opleiding leverde namelijk op dezelfde dag haar eerste promovenda af en daarnaast ook nog eens de eerste lichting masterstudenten. Dertig masterstudenten ontvingen donderdag hun diploma.

Ondanks het aanbod van Pedagogische Wetenschappen bij andere universiteiten, besloot de Erasmus Universiteit haar eigen opleiding te starten. “Er was vraag naar een opleiding die zich richt op grootstedelijke vraagstukken,” vertelt Wendy Tieman, programmaleider van de opleiding. “In een grote stad als Rotterdam zijn er grote verschillen in de sociaaleconomische of etnische achtergrond van de bevolking. Dat is van invloed op onder andere de manier van opvoeden en het onderwijs op scholen. Onze studenten krijgen daarom vakken waarin diversiteit een hoofdrol speelt.”

In het eerste jaar begon de opleiding als kleinste van de opleiding Pedagogische Wetenschappen, vier jaar later mag de opleiding zich qua omvang meten met de grootste opleidingen. In die vier jaar beoordeelde de studenten de opleiding tot de beste van Nederland volgens de Elsevier Keuzegids.

Vanwaar het succes? “Bij de Rotterdamse opleiding speelt het vaardighedenonderwijs een belangrijke rol, zodat studenten goed voorbereid zijn op de beroepspraktijk”, aldus Tieman. “Pedagogische Wetenschappen is nationaal gezien misschien niet echt een voorbeeld van een opleiding dat het beste carrièreperspectief heeft. Daarom zijn we blij dat veel van onze afgestudeerden al een baan hebben gevonden.” Bij de invulling van het curriculum is er erg op gelet dat de opleiding zich onderscheid van de andere opleidingen in het land. Zo richt de masterspecialisatie Onderwijswetenschappen zich op de eerder genoemde grootstedelijke vraagstukken, zijn bij de specialisatie Orthopedagogiek het diagnosticeren en behandelen van kinderen zeer prominente onderdelen in de master en richten de studenten die de specialisatie Gezinspedagogiek volgen zich op thema’s zoals media-opvoeding.”

Praktijkervaring

Die link met de praktijk is heel goed bevallen, vertelt Judith Vreugdenhil. Zij voltooide de specialisatie Gezinspedagogiek. “Juist de aandacht voor de grootstedelijke problemen trok me enorm aan. Ik vind het super interessant en de focus was goed. De praktijkervaring is erg waardevol.”

De praktijkervaring moet niet al te licht worden opgevat, want de opleiding in zijn geheel is flink aanpoten volgens Mandy Duinkerken. Zij voltooide de specialisatie Orthopedagogiek. “De opleiding was een flinke uitdaging. Ik vond het probleemgestuurd onderwijs is echt een meerwaarde. Hierdoor moet je altijd goed voorbereid zijn, want anders kun je niet samenwerken met je studiegenoten. Dat was voor mij een enorme stimulans.” Ze heeft haar diploma nog maar net en is nu al werkzaam als orthopedagoog.

Carrièreperspectief

Of de link met de praktijk op lange duur ervoor zorgt dat de Rotterdamse pedagogen betere kansen op de arbeidsmarkt hebben, is nog niet duidelijk. Duinkerken denkt in ieder geval wel dat het helpt, maar raadt studenten ook aan om hun cv op te vullen met nevenactiviteiten. “Doe vrijwilligerswerk. Ik begeleidde een jaar een kindje met taalachterstand en was daarnaast vakantiebegeleider. Ik weet zeker dat dit ook ervoor heeft gezorgd dat ik sneller een baan vond.” Daar is Vreugdenhil het roerend mee eens. “Vrijwilligerswerk en bijbanen in de zorg, geven je veel ervaring. Maar denk ook goed na over je stage. Doe iets wat je leuk vindt met het oog naar de toekomst. Na mijn stage kon ik als medewerker blijven.”

Carrière is belangrijk, maar Duinkerken wil nog één wijze les meegeven aan de studenten. “Geniet van je studentenleven. Want je studie mag je best zwaar vinden, maar geloof me, het werkende leven is nóg zwaarder.”