Ruim vijftig studenten uit heel Europa hebben zich bij een Rotterdams initiatief aangesloten om hun kamers te delen met vluchtelingen van dezelfde leeftijd. Het idee komt van studentenstart-up HousingAnywhere. Het bedrijf uit de Maasstad zette ShelterAnywhere.org op.

Op de website vinden studenten een formulier. Ze kunnen invullen wat voor ruimte ze te bieden hebben. Dat mag van alles zijn, benadrukt Oskar Štrajn, één van de kartrekkers van het project. ,,Of het nou een kleine kamer is of een bank: we zijn overal blij mee.’’

HousingAnywhere is een Airbnb-achtige website die studenten helpt met het onderverhuren van hun kamer wanneer zij langdurig in het buitenland verblijven. Het bedrijf is opgericht door Rotterdammer Niels van Deuren. HousingAnywhere opereert wereldwijd.

Studenten met studenten verbinden dus, precies wat de Rotterdammers nu ook willen bewerkstelligen. Enig verschil is dat de student nu niet uit zijn kamer vertrekt, maar juist ‘op kot’ gaat met de nieuwe huurder.

Wanneer de eerste honderd aanmeldingen binnen zijn, neemt HousingAnywhere contact op met gespecialiseerde instanties uit de landen van de aanmelders. Deze instanties moeten de studenten van hun vluchtelingen ‘voorzien’. Het idee is om op leeftijd te selecteren. Personen die zich aanmelden bepalen zelf hoe lang zij onderdak willen bieden.

'Overlaten aan professionals'

Vluchtelingenwerk Nederland heeft in het verleden meermaals aangegeven niet blij te zijn met initiatieven als deze. Zij stelt dat opvang van vluchtelingen aan professionals overgelaten moet worden, omdat het veelal om getraumatiseerde individuen gaat. Een briefing van ShelterAnywhere moet de studenten desondanks klaarstomen. ,,We willen niet dat ze over één nacht ijs gaan.’’

De binnengekomen aanmeldingen komen uit Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Slovenië. Ook doen ‘enkele’ Rotterdammers mee.