De opvang van vluchtelingen bij Erasmus Sport heeft gevolgen voor veel sportverenigingen. Zo zag zaalvoetbalclub RS de wedstrijd van het eerste bijna in het water vallen en moet Erasmus Dance Society mogelijk tijdelijk verhuizen naar het Van der Goot-gebouw.

Voorzitter Anna Koster van RS hoorde donderdagavond dat de wedstrijd van RS 1 niet plaats kon vinden bij Erasmus Sport. En dus moest er in allerijl een andere zaal gevonden worden, want de KNVB staat verschuivingen naar een andere datum niet toe in de landelijke Eerste Divisie. Gelukkig werd er een plekje gevonden bij Victoria. “Daar moesten wel een paar andere teams voor wijken, maar daar zorgde de KNVB voor”, vertelt Koster. De selectie traint nu in de Van Ghentkazerne. De wedstrijden van de lagere teams op maandag en woensdag zijn afgelast. “De wedstrijden van vrijdag staan nog in de planning. We bekijken van dag tot dag of die door kunnen gaan.”

Koster heeft zelf dit weekend wel even gevoetbald bij Erasmus Sport. “Met een paar mensen van RS en Antibarbari hebben we meegevoetbald met de vluchtelingen.” Het contact verliep goed, vertelt ze. “Sommigen konden heel goed Engels, en er waren ook vrijwilligers aanwezig die Arabisch spraken. Maar tijdens een potje voetbal heb je sowieso niet zoveel taal nodig”, lacht de voorzitter van RS. Ze had verwacht dat het een emotionele ervaring zou worden, maar dat viel mee. “Het was totaal niet heftig eigenlijk. Het viel me op hoe goed alles geregeld was.”

Proeflessen gemist

Het kwam ons wel onhandig uit, omdat we net onze eerste proeflessen van het seizoen hadden.

Olivier Flinterman

Erasmus Dance Society moet het deze week ook even doen zonder oefenruimtes. “We zijn op dit moment druk bezig om vervangende ruimte te zoeken”, vertelt voorzitter Olivier Flinterman. De vereniging is de hal van het M-gebouw (het Van der Goot-gebouw, ES) aangeboden als vervangende ruimte, maar dat acht Flinterman niet zo’n geschikte plek, dus het bestuur zoekt eerst nog even verder.

“We hebben er natuurlijk alle begrip voor dat er nu vluchtelingen zitten. Het is ook wel logisch, Erasmus Sport heeft al ervaring met de opvang van grote groepen, zoals bij kampen en meerdaagse toernooien. Maar het kwam ons wel een beetje onhandig uit, omdat we net vorige week onze eerste proeflessen van het seizoen hadden. Dat betekende dat we 200 tot 300 mensen nee moesten verkopen”, zegt Flinterman.

De voorzitter van Erasmus Dance Society vindt tijdelijke noodopvang bij Erasmus Sport ‘geen enkel probleem’, maar het is in zijn ogen geen oplossing voor langere termijn. “Twee weken is natuurlijk prima, maar als het veel langer duurt krijg je wel een onhoudbare situatie. Erasmus Sport is natuurlijk wel een bedrijf, met 9000 betalende leden. En je kan mij niet vertellen dat er in een stad met 600.000 inwoners geen andere plek te vinden valt voor deze groep vluchtelingen.”

De vluchtelingen verblijven in elk geval tot en met donderdag in de gebouwen van Erasmus Sport. Wat er daarna met de groep gebeurt is nog niet duidelijk.

Basketballers mogen wedstrijden uitstellen

Wedstrijdsecretaris Matthijs Wieling van basketbalclub Baros moest donderdag twee trainingen veprlaatsen naar de kazerne. Drie andere trainingen werden afgelast. “Op zaterdag hadden we twee wedstrijden, die worden op een later moment ingehaald. De bond had er wel begrip voor, wij konden er niks aan doen en Erasmus Sport ook niet”, vertelt Wieling. “Dinsdagavond zijn de trainingen weer in de kazerne, we zijn heel blij dat dat kan.”

Wieling hoopt ook dat er na donderdag wel een andere oplossing gevonden wordt. “Als we dit weekend weer onze wedstrijden moeten afgelasten, denk ik dat de bond wat minder begrip heeft. Maar we hebben tot nu toe helemaal geen signalen gekregen dat het verblijf van de vluchtelingen nog verder verlengd wordt.”

Baros heeft Erasmus Sport hulp aangeboden, maar dat is nog niet concreet geworden. Wieling: “We wilden graag wat doen. We hebben allerlei soorten mensen binnen de club, fysiotherapeuten, dokters, psychologen. Maar daar was afgelopen weekend nog geen behoefte aan, deze week wel. Dus we hebben ons maandagochtend opnieuw aangeboden, maar daar is nog geen reactie op gekomen.”