200 vluchtelingen verblijven sinds donderdagnacht in het sportgebouw op campus Woudestein. Ondertussen schieten studenten, medewerkers en alumni van alle kanten te hulp. Volg de verschillende acties hier.

Het liveblog is gesloten. Als er dit weekend ontwikkelingen zijn, zullen we daarover berichten.

Wil je meer lezen over de noodopvang van vluchtelingen op de campus, alle vrijwilligers- en inzamelingsacties, of de verhalen van een aantal vluchtelingen? Bekijk het dossier.

18.00: Voetbalvereniging Antibarbari laat bij monde van voorzitter Esther Vermaat weten nog tot vanavond door te gaan met de inzameling. “Het begint nu echt te lopen. Sommige leden kunnen pas vanavond spullen komen brengen, dus we gaan nog even door.”

Iedereen die nog speelgoed over heeft, kan deze tot negen uur vanavond afleveren bij Antibarbari.

Speelgoed voor de vluchtelingen
Steeds meer mensen leveren speelgoed af bij voetbalvereniging Antibarbari. Beeld door: Esther Vermaat

17.20: Youssef Amakran (23) is vandaag één van de vrijwilligers die meehelpt in het sportcentrum. Zijn doel vandaag is om de kinderen aan het lachen te krijgen, en dat lukt erg goed vertelt hij. “Vandaag ben ik samen met wat andere studenten gaan voetballen met de kinderen in het sportcentrum. Dat was chaos, maar wel op een leuke manier. De kinderen waren constant aan het lachen.”

De student Bestuurskunde meldde zich gisteren meteen bij het sportcentrum, toen hij hoorde over de vluchtelingen op de campus. “Ik was al een tijdje van plan om vluchtelingen te helpen en dat te combineren met mijn passie voor sport. Ik lees heel vaak negatieve berichten over vluchtelingen; er wordt dan over ze gesproken alsof het geen mensen zijn. Dat vind ik vreselijk. De mensen die hier zitten zijn ook gewoon mensen, net als jij en ik. Daarom vind ik het zo belangrijk om even iets leuks te gaan doen met die kinderen, zodat ze weer het gevoel krijgen dat ze niet als vluchteling, maar als mens worden behandeld.”

16.39: Erasmus Sport is nog op zoek naar vrijwilligers voor dit weekend. Er zijn zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur tien studenten nodig om de spelletjesdag in de noodopvang te regelen. Dat laat directeur Jon de Ruijter zojuist weten. Hij kan geen garantie bieden dat iedere vrijwilliger wordt toegelaten. Wil je je aanmelden? Dat kan alleen via [email protected].

16.19: Erasmus Vitaal, de jaarlijkse sportdag voor medewerkers van de universiteit, gaat dinsdag onder voorbehoud door. De verwachting is dat de vluchtelingen er tot maandag zullen zijn. Als ze niet langer hoeven te blijven, gaat de sportdag van dinsdag gewoon door.

Inzameling R.K.v.V.
Ook bij RSV Sanctus Laurentius worden spullen ingezameld. Beeld door: RSV Sanctus Laurentius

16.09 Ook de studentenverenigingen zijn met een inzamelingsactie gestart, zo laat Hester van Hall (20) weten. De assessor van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (de koepelvereniging van de zes studentengezelligheidsverenigingen) laat weten dat de zes gezelligheidsverenigingen vandaag een inzamelingsactie houden. “Toen we gisteren hoorden dat de vluchtelingen naar de campus kwamen, zijn we meteen gaan bellen met de verenigingen. Iedereen wilde meehelpen.”

Vandaag openen daarom alle verenigingen de deuren van hun sociëteit tot 18.00 uur om spullen in te zamelen. Dat mag van alles zijn. “Kleding, speelgoed of andere spullen. Alles wat mensen kunnen missen en waarvan ze denken dat vluchtelingen het nodig hebben, is welkom. Alleen geen eten”, vertelt Van Hall. “Dat is de afspraak die we hebben gemaakt met het Leger des Heils.”

Gezelligheidsvereniging SSR – een van de leden van de R.K.v.V. – gaat actief op zoek naar spullen, vertelt ab actis Wilco van der Heide. “Een commissie van onze vereniging is al onze leden aan het bellen om te vragen of zij iets kunnen missen. Verder gaan we ook de stad in om mensen te vragen of zij een bijdrage willen doen.”

15.28 Alissa Hoogenboezem is erg blij met het resultaat van de inzamelingsactie die zij vannacht samen met wat vrienden op touw zette. Uit alle hoeken en gaten komen studenten onder andere kleding, toiletspullen en medicijnen brengen. “Er komen zoveel mensen langs. Sommige studenten zagen ons staan en zijn omgedraaid om nog nieuwe spullen te kopen”, aldus Hoogenboezem. Ook organisaties schieten te hulp. Zo kreeg Hoogenboezem van de SPAR kratten om alles op te bergen en stelde studievereniging Cedo Nulli haar kantoor beschikbaar om alles op  slaan.

Alle spullen worden morgen naar het Leger des Heils gebracht.

inzameling2
Beeld door: Jolene Meijerink
inzameling3
inzameling
Some of the collected goods in the Polak Building

14.49: Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr verwelkomde vanmiddag de vluchtelingen in het sportcentrum.

https://twitter.com/erasmusuni/status/644813365689360384/photo/1
Bron: twitter.com

13.53: Een squashbaan is omgetoverd tot filmzaal.

https://instagram.com/p/7xVEF-y85b/
Sportcentrum richt bioscoop in voor de vluchtelingen. Bron: instagram.com

13.45: Een groep studenten trok vanmiddag met kartonnen bordjes met welkomstboodschappen naar de noodopvang. Sommigen maken voorzichtig een praatje met de vluchtelingen. Anderen vragen aan beveiligers hoe ze een bijdrage kunnen leveren. Geen snoep of eten, dat mag niet worden uitgedeeld. Boeken, speelgoed en spelletjes zijn erg welkom.

13.30: Het moet nog even op gang komen met de spullen bij voetbalvereniging Antibarbari, vertelt voorzitter Esther Vermaat (24). De pre-masterstudent Sociologie werd vanochtend om half negen wakker gebeld door Jon de Ruijter, directeur van Erasmus Sport. “Hij vroeg ons of we onze kantine wilden openstellen als inzamelpunt voor knuffels en speelgoed. Ik ben toen meteen mijn bed uitgesprongen om de club te openen.”

Om half elf kwam de eerste barmhartige Samaritaan speelgoed en kleding brengen. Student Jeroen Wessels (23) stapt even later uit de auto en tilt vijf grote zakken naar binnen. “Toen ik hoorde dat Antibarbari speelgoed inzamelde, ben ik meteen naar mijn ouders gereden”, vertelt Wessels. “Samen met mijn ouders heb ik gezocht naar bruikbaar speelgoed. Dit is de eerste lading, mijn ouders zijn ondertussen nog extra tassen aan het vullen.” Wessels vind het niet meer dan logisch dat hij de vluchtelingen op deze manier probeert te helpen. “Er zitten 200 mensen in het sportcentrum die helemaal niks hebben. De maatschappij moet nu opstaan en die mensen helpen. Wij hebben allemaal spullen die we niet gebruiken, waarom delen we die niet met mensen die het nodig hebben?”

inzameling antibarbari 2
Jeroen Wessels laadt auto met speelgoed uit.
inzameling antibarbari
Poppen, puzzels, en beachball sets. Er komt van alles binnen bij Antibarbarius.

12.45: Studenten heten de vluchtelingen in het sportgebouw welkom met spandoeken.

Bron: twitter.com

12.39: Het is druk bij de studenten die spullen inzamelen in het Polakgebouw. In het eerste halfuur zijn er al veertig tot vijftig studenten iets komen brengen, schat initiatiefnemer en psychologiestudent Alissa Hoogenboezem. De stapel tassen en dozen groeit gestaag. “Maar we zijn nog wel hard op zoek naar een busje om alles vanmiddag naar het Leger des Heils te brengen”, zegt Alissa.

12032595_10153129732833803_120004602_n
12030684_10153129732058803_1328125955_n

12.20: Er zijn vandaag verschillende inzamelingsacties op en rond de campus. Donderdagavond meldden we al dat een paar studenten vandaag spullen inzamelen in het Polakgebouw. Vanmorgen werd bekend dat voetbalvereniging Antibarbari knuffels en speelgoed inzamelt in het clubhuis aan de Kralingse Zoom (sportpark Toepad). Ook de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam heeft haar leden gevraagd donaties voor het Leger des Heils af te geven op het EFR-kantoor.

12.10: De Erasmus Universiteit vraagt iedereen die graag wil helpen om geld te storten op het Erasmus Education Fund. Met het geld wil de universiteit vluchtelingstudenten de mogelijkheid geven om aan de Erasmus Universiteit te komen studeren. Meer informatie over de actie vind je hier.