Een groep studenten trok vanmiddag rond 12.00 uur met kartonnen bordjes met wekomstboodschappen naar het sportgebouw. Dat deden ze om de vluchtelingen die daar zijn opgevangen een hart onder de riem te steken.

Veel studenten willen graag iets doen om de noodopvang in het sportgebouw te ondersteunen. Zo ook masterstudent Annick Peters: “Ik wil graag iets bijdragen, en dit is wel het minste dat ik kan doen.” Ze hielp om 12.00 uur eerst bij de inzamelingsactie in het Polakgebouw.

Geen snoep of eten

Sommige studenten maken een praatje met de vluchtelingen. Annick luistert liever mee van een afstandje: “Ik vind het toch een beetje eng om persoonlijk met ze te praten.”

Wat vooral opvalt, is dat ze zich wat vervelen, vertelt een student. “Ze willen graag boeken of spelletjes”, vult Annick aan. Meerdere studenten vragen aan beveiligers wat er nodig is. “Geen snoep of eten, dat mogen we niet uitdelen binnen”, reageert een van de beveiligers.

IMG_0673

'Ze lachen en zijn dankbaar'

Het zijn vooral mannen die in gesprek gaan met de studenten. Vrouwen en jonge kinderen zitten op het terras van het sportcafé. “Ik hoorde dat de vrouwen en baby’s vooral uit Syrië komen”, vertelt Annick. “Ze hebben echt alleen de kleding die ze aan hebben.” De studente is vooral onder de indruk van de houding van de vluchtelingen: “Ze lachen veel en zijn ontzettend dankbaar. Dat had ik totaal niet verwacht, gezien wat ze hebben meegemaakt.”