Troonrede: ‘Fors meer persoonlijke aandacht voor studenten’

Koning Willem-Alexander in de Troonrede tijdens Prinsjesdag.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Ridderzaal. Beeld: Koninklijk Huis

Behalve bij onderwerpen als internationale veiligheid, het pensioenstelsel en de uitbreiding van het vaderschapsverlof, stond koning Willem-Alexander in zijn Troonrede ook stil bij investeringen in het hoger onderwijs.

Hogescholen en universiteiten krijgen er de komende jaren vierduizend docenten en enkele honderden onderzoekers met een onderwijstaak bij, onderstreepte de koning tijdens zijn Troonrede. “Voor studenten betekent het fors meer persoonlijke aandacht, intensievere begeleiding en een betere entree op de arbeidsmarkt”, zei hij.

De extra docenten worden betaald met het geld dat vrijkomt dankzij het afschaffen van de basisbeurs voor nieuwe studenten. Het streven naar extra docenten en onderzoekers was al bekend.

Wetenschapsagenda

De koning noemde verder nog de Nationale Wetenschapsagenda, die dit najaar wordt gepresenteerd. “Dit geeft niet alleen een impuls aan de internationale positie van onze universiteiten, maar ook aan de innovatie- en concurrentiekracht van onze industrie en andere kennisintensieve sectoren.”

Koning Willem-Alexander sprak vooral over de opkrabbelende economie en de investeringen die het kabinet het komende jaar weer kan doen. Ook spanningen in het buitenland en de vluchtelingenstroom naar Europa kwamen aan bod.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.