Márcia Ventura, de eerstejaars EUR-studente die vlak voor het begin van haar studie rechten werd opgepakt om uitgezet te worden, krijgt alsnog een verblijfsvergunning. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft zijn bevoegdheid gebruikt om het Angolese meisje, dat vanaf haar vijfde in Nederland opgroeide, een vergunning te geven.

Ook haar broertje Gláucio (13), die hier geboren werd, en hun moeder mogen in Nederland blijven. Alleen de vader van het gezin moet toch terug naar Angola. Hij is als voormalig lid van het Angolese leger mogelijk medeverantwoordelijk voor oorlogsmisdaden. Dat verleden was ook de reden dat Márcia en Gláucio eerder niet in aanmerking kwamen voor het kinderpardon.

‘Inzet EUR speelde mee’
Waarom de staatssecretaris plotseling tot een ander besluit kwam is advocate Corrien Ullersma niet helemaal duidelijk. “Het was zeker niet de eerste keer dat Dijkhoff de zaak bekeek”, vertelt de advocate van Márcia aan EM. “Mogelijk heeft de grote maatschappelijke verontwaardiging de doorslag gegeven. Dat een instelling als de Erasmus Universiteit zich voor Márcia ging inzetten heeft ook allemaal meegespeeld.”

Het gezin zat de afgelopen dagen opgesloten in een detentiecentrum in Zeist. Ze zijn inmiddels teruggekeerd naar Gilze-Rijen, waar ze ook voor de arrestatie woonden.