De Erasmus Universiteit heeft een aanvraag voor een verblijfsvergunning voor studie voor Márcia Ventura (18) in gang gezet. Márcia zou maandagochtend aan haar colleges zijn begonnen bij de Erasmus School of Law.

“Het is van belang voor haar studie dat ze zo snel mogelijk in staat wordt gesteld op de universiteit aan de slag te gaan”, heeft de universiteit aan de IND laten weten. De universiteit doet er alles aan om zo snel mogelijk aan alle vereisten te voldoen, maar kan over de uitkomst van de aanvraag geen uitspraken doen.

De IND is van plan om de rechtenstudente samen met haar broertje Glaucio (13) en haar ouders naar Angola uit te zetten. Dat zou komende vrijdag gebeuren.

Márcia kwam op haar vijfde met haar ouders naar Nederland, haar broertje werd hier geboren. De universiteit kijkt nu wat er nog mogelijk is. “We zijn zeer teleurgesteld te horen dat een van onze veelbelovende nieuwe rechtenstudenten opgepakt is om naar het land van haar ouders gestuurd te worden. We hebben de autoriteiten gevraagd [Márcia’s] situatie opnieuw te beoordelen. Elke student telt”, zei Pauline van der Meer Mohr in haar toespraak bij de opening van het Academisch jaar.
‘Onaangenaam verrast’
De universiteit is ‘onaangenaam verrast’ door het feit dat de aankomend rechtenstudent volgende week het land wordt uitgezet. “Ze heeft het pre-academische programma met goed gevolg afgelegd”, meldt een woordvoerder van de universiteit. “Het collegegeld was geregeld, dus niets stond de start van haar rechtenstudie meer in de weg. Dat ze nu in Zeist vast zit om te worden uitgezet, is pijnlijk.”

De rechtenstudente zit op het moment van schrijven samen met Gláucio en haar ouders in een detentiecentrum in Zeist. Daar is maandag geprotesteerd tegen de vastzetting van de kinderen.Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland en zat eerder in asielzoekerscentra in ‘s-Gravendeel en Venlo.