RTL Nieuws vroeg van alle universiteitsbestuurders de bonnetjes op en ook het College van Bestuur (CvB) van de Erasmus Universiteit deed volgens het nieuwsprogramma een paar opmerkelijke declaraties.

Leden van het CvB sliepen in totaal zeven keer in een hotel dat eigenlijk te duur was, meldt het nieuwsprogramma. De maximumbedragen worden soms met meer dan 100 euro overschreden. Volgens de universiteit kan het praktisch niet altijd anders.

Vier glazen wijn

Verder declareerde collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr bij een zakelijke lunch vier glazen wijn. Maar, zo zegt de universiteit, er zijn geen expliciete voorschriften tegen het gebruik van alcohol, dus het mag.

Verder kwam RTL declaraties tegen van reizen met de Erasmus-dienstauto naar ASML, waar Van der Meer Mohr een nevenfunctie bekleedt. De EUR geeft aan dat deze bedragen achteraf verrekend worden met ASML.

De Erasmus Universiteit komt er relatief goed vanaf in het WOB-onderzoek. De Universiteit Utrecht bijvoorbeeld gaf volgens RTL het meest uit: bijna 2,5 ton aan drie bestuurders. Ook de TU Delft wordt door RTL op de vingers getikt: daar betaalde de universiteit 180.000 euro per jaar voor twee dienst-Mercedessen. Delft gaat die regeling nu aanpassen.

‘Geschokt’

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt geschokt te zijn door de ‘zeer hoge declaraties van bestuurders van universiteiten’. “Veel van de declaraties gedaan door de bestuurders zijn niet terug te vinden in de jaarverslagen van de universiteiten. Hierdoor komen veel van deze exorbitante declaraties nu pas bovendrijven. De LSVb pleit daarom voor een uitgebreid onderzoek van de Onderwijsinspectie”, aldus de studentenbond.