“Niet iedereen hoeft naar de universiteit”

Universiteiten hoeven niet verder te groeien, zegt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU. Ze willen vaker kunnen selecteren aan de poort en hopen dat minister Bussemaker dit mogelijk maakt.

De universiteiten gaan het onderwijs persoonlijker maken door aanzienlijk meer docenten aan te stellen. Daarvoor komt de komende tien jaar extra geld beschikbaar, maar als de universiteiten blijven groeien, is het volgens Dittrich moeilijk deze ambitie waar te maken.

Toekomstvisie

Universiteitenvereniging VSNU zal donderdagmiddag haar toekomstvisie op het universitaire onderwijs presenteren. Dittrich hoopt dat universiteiten steeds meer ‘de gemotiveerde en getalenteerde studenten binnen krijgen die zich met academische vorming willen bezighouden’, zei hij donderdagochtend op Radio 1. Hij is het eens met minister Bussemaker dat studenten op de juiste plek terecht moeten komen. “Niet iedereen hoeft naar de universiteit.”

Door goede voorlichting kunnen er mogelijk meer studenten geïnteresseerd worden voor het hbo. Ook moet er wat hem betreft kritischer worden gekeken naar de capaciteiten van hbo’ers die door willen stromen naar de universiteit. “Wij zien op dit moment nogal wat ambitie bij afgestudeerde hbo’ers. Maar we zien ook dat veel van die studenten het niet halen.”

‘Selectiemogelijkheid verruimen’

Hij wil dat de regels om studenten te mogen selecteren worden verruimd. “Een groot aantal dingen kunnen we zelf doen, maar op een aantal punten hebben we de hulp van de overheid nodig. We hopen dat de overheid die handschoen zal oppakken en met ons in debat zal gaan over op welke wijze wij onze ambities voor beter onderwijs het beste kunnen waarmaken.” HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.