De straf voor een studente Bestuurskunde, die door de examencommissie Bestuurskunde beticht werd van fraude bij een tentameninzage, is door het College van Beroep voor de Examens (CBE) ingetrokken.

Een docent vermoedde frauduleus gedrag van de studente bij een tentameninzage voor het vak Governance in Networks. Ze had bij de docent geklaagd over de beoordeling van een drietal vragen, waardoor ze naar haar mening recht had op 8 punten meer. Daarbij viel het de docent op dat bij een andere, volledig foutief beantwoorde vraag het aantal gegeven punten van een 0 in een 6 was veranderd. Daarbij was het ‘steeltje’ van de 6 met een andere kleur rood geschreven.

Uitgesloten van onderwijs

Hoewel de studente de optelsom van de punten bij de inzage niet ter discussie stelde, zouden de extra 6 punten ‘in de toekomst bij een eventuele vervolg-inzage tot een ander eindresultaat kunnen leiden’, beredeneerde de examencommissie van Bestuurskunde. De studente werd door de examencommissie uitgesloten van alle vormen van onderwijs bij Bestuurskunde tot 1 januari 2016. De studente ging tegen die uitspraak in beroep. Haar beroep is nu door het CBE gegrond verklaard.

Het CBE haalde een streep door het besluit van Bestuurskunde, omdat de studente de optelsom helemaal niet had betwist. Ook ging het College niet mee in de argumentatie van de opleiding dat de studente ‘in de toekomst’ alsnog bezwaar zou kunnen aantekenen tegen die optelsom. “Het leunen op het vermoeden van een belang dat in de toekomst ligt, gaat naar het oordeel van het college te ver”, schrijft het CBE in de uitspraak.

Rommelige inzage

Ook erkent de opleiding Bestuurskunde dat tijdens de inzage mogelijk iemand anders dan de studente op het antwoordblaadje geschreven heeft. Beide partijen bevestigden dat de inzage ‘rommelig’ verliep. Volgens het CBE valt dat de opleiding te verwijten.

Het CBE vraagt nu aan de examencommissie om een nieuw oordeel te vellen. De overwegingen van het College moeten daarbij in acht genomen worden. ES