Promovenda Manon Kleijn liet haar lange, gouden lokken afknippen voor het goede doel: een pruik voor een kind met kanker. EM was live bij het moment suprême.

Manon Kleijn (25) is een opvallende verschijning. Ze heeft knalrode lippen. En erg lang, blond haar. Maar niet lang meer.

“Oh, Manon!” roept haar moeder uit, vlak voordat kapper Jean Paul donderdag 4 juni de tondeuse in haar lange vlechten zet. Tien seconden later liggen de vlechten naast de kappersspiegel. “Wat voelt dit raar!” roept Kleijn uit.

Nooit kort haar

Naar de kapper gaan is voor Kleijn een hele stap. Normaal gesproken komt ze er maar een keer per jaar om haar dode punten te laten knippen. “Ik heb nog nooit kort haar gehad. Ik ken mezelf alleen maar met lang haar,” zegt ze. Nu komt ze er vandaan met een kort koppie.

Stichting Haarwensen

Het is niet zomaar een modegril. De promovenda van het Erasmus MC laat haar haren afsnijden voor een goed doel. “Via een vriendin hoorde ik het verhaal van een meisje met kanker. Zij voelde zich behoorlijk depressief zonder haar. Minder meisje. Toen zij een pruik kreeg van Stichting Haarwensen leefde ze weer op. Door dat verhaal wilde ik mijn haar ook doneren.”

  Bob-kapsel

Een beetje zenuwachtig is Kleijn wel. Terwijl de schaar door haar haren vliegt, piept haar telefoon. Binnen een paar minuten heeft haar laatste foto als langharige promovenda 46 likes te pakken. Maar als de kapper klaar is, straalt ze van oor tot oor. “Wow. Zo cool”, zegt ze als ze naar haar bob-kapsel kijkt. “Terwijl de kapper bezig was, heb ik de hele tijd aan een kindje gedacht dat heel gelukkig wordt met mijn haar. Dit is zo fijn aan delen: hier kan ik als individu verschil maken in de strijd tegen kinderkanker.”

Foto: Manon voor en na de metamorfose.

Vlecht

De vlechten krijgt ze in een envelop mee naar huis, om op te sturen naar Stichting Haarwensen. Maar na de haar-actie is het nog niet afgelopen met Kleijns inzet tegen kinderkanker. Op 14 juni doet Kleijn ook mee aan de Ladies Run voor KiKa. Ze verheugt zich erop. “Ik krijg enorm veel energie van iets voor een goed doel doen.” MZ (foto’s: Jan de Bloois)