Rotterdamse teams zijn afgelopen weekend in de prijzen gevallen tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Amsterdam. Behalve de vrouwen- en mannenteams van voetbalclub Antibarbari, wisten ook de tennissers van Passing Shot de titel van sterkste studententennisteam van Nederland binnen te slepen.

Om de finale te halen moest het team van Passing Shot in de poule afrekenen met teams uit Nijmegen, Utrecht en Maastricht. In elke teamwedstrijd worden een herenenkel, een damesenkel, twee dubbels en een mixdubbel afgewerkt, vijf wedstrijden in totaal.

Teamcaptain Edwin Huisman vertelt dat het toernooi nog wat stroef begon. “Op zaterdagochtend speelden we de eerste wedstrijd tegen Nijmegen. Omdat we verwacht hadden dat dat een wat mindere tegenstander was, speelden we niet in de sterkste opstelling. Dat bleek toch nog lastig. We kwamen gelukkig met de schrik vrij, we wonnen met 3-2.”

Winnen van Utrecht

Daarna volgde de belangrijkste teamwedstrijd, tegen het favoriete Utrecht. “Daarin hebben we eigenlijk de mooiste wedstrijden van het weekend gespeeld.” Vooral dankzij de inspanningen van Stefan de Jong en Bart van den Berg, twee spelers uit de top-50 van Nederland, werd het uiteindelijk 3-2 voor Passing Shot. Maastricht vormde zondagochtend geen bedreiging meer, die werden met 5-0 terug naar Limburg gestuurd. Wie er uiteindelijk naar de finale zou gaan, leidde daarna nog tot een verhitte discussie. “Utrecht had meer individuele wedstrijden gewonnen, maar wij hadden het onderlinge duel met Utrecht gewonnen. Het reglement bepaalde dat wij naar de finale mochten”, vertelt Huisman.

De andere finalist werd Groningen, een oude bekende. “Dat gaf ons kans op revanche, want vorig jaar verloren we van ze in de finale. We waren wel uit op een soort vergelding. Groningen had alleen wel een iets zwakker team op de been gebracht dan vorig jaar.” Uiteindelijk werd de finale dan ook niet erg spannend. “We begonnen op volle oorlogssterkte, met eerst de enkelpartijen en daarna de mixdubbel. Dat waren gelijk onze sterkste spelers.” Dankzij topspeelsters Yvette Vlaar en Lizette Blankers en opnieuw De Jong en Van den Berg stond Groningen na drie wedstrijden op een onoverbrugbare 3-0 achterstand. De resterende partijen werden niet meer gespeeld.

Rotterdam deed het goed op het GNSK. Drie ploegen wonnen in hun categorie, bij het rugby eindigde RSRC op een verdienstelijke derde plaats. Een oogst van drie gouden medailles is het beste resultaat sinds 1990. In de breedte bleek echter Nijmegen de sterkste stad van GNSK 2015. ES