De gastspreker bij de Opening van het Academisch Jaar 2015/2016 is Beatrice de Graaf. Na de plechtigheid op maandag 31 augustus wordt ook het Polakgebouw, het nieuwe onderwijsgebouw aan de plaza, geopend.

De Graaf is hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze, samen met oud-rector Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. Dit voorjaar kon iedereen vragen indienen die de wetenschap zou moeten beantwoorden. Uiteindelijk leverde dat meer dan elfduizend vragen op. Aan De Graaf en Rinnooy Kan de taak om uit die elfduizend vragen een agenda voor de Nederlandse wetenschap op te stellen, die eind november gepresenteerd zal worden.

Tijdens de plechtigheid in de aula, die om 15.30 begint, houdt collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr een openingstoespraak, worden de universitaire prijzen uitgereikt en zal rector magnificus Huib Pols het Academisch Jaar 2015/2016 officieel openen. De receptie vindt plaats in het nieuwe Polakgebouw, dat net als het Academisch Jaar op 31 augustus wordt geopend. Aansluitend is ook het HeartBeat Festival op de campus. TF/beeld: De Wereld Draait Door