Op zoek naar een baan: Alderik Merema

EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of startersbaan. Ze waren vrij in hoe ze dat aanpakten, maar EM vroeg hen wel om sowieso gebruik te maken van de websites Magnet.me, Talentsbook en recruitmentbureau YER. Dit zijn de ervaringen van Barbora Kosarova (23 jaar) uit Slowakije.

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees ook de ervaringen van Barbora Kosarova, Hilde Santegoeds en Melodi Tamarzians. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee.

Barbora Kosarova: “Bij Lego werken is mijn droom”

Bachelor: University of Applied Sciences (Wiener Neustadt, Oostenrijk)

Premaster: Accounting, Auditing & Control (Erasmus School of Economics)

Master: Accounting & Control (Erasmus School of Economics)

Zoekt baan: bij Lego, maar weet dat daar vrijwel geen startersbanen zijn. Solliciteert daarom op allerlei banen wereldwijd die haar interessant lijken.

Aantal sollicitaties: 25

“Mijn droombaan is werken bij Lego. In welke functie maakt me niet zoveel uit, maar ik ben gek op het product.” Ze is bloedserieus, en in haar studentenkamer staan eigenhandig gebouwde creaties. Ze houdt van het speelgoed, omdat het de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Haar ogen glimmen. Dan slaakt ze een zucht, want binnenkomen bij het speelgoedmerk is moeilijk, weet ze inmiddels. Ze solliciteerde al tien keer in de afgelopen maanden, onder andere voor business controller of personal assistent, maar zonder resultaat. Vastberaden: “Ooit zal ik bij Lego werken.”

In een maand Nederlands leren

Gedreven als ze is, leert ze nu voor een mogelijke baan bij pwc in hoog tempo Nederlands. Ze kwam via een vriendin bij het accountantskantoor terecht en hoorde tijdens een kookworkshop over The Associate Academy. Dan werk je vier dagen en besteed je 1 dag aan de masteropleiding voor registeraccountant. Haar cijfers en ervaring zijn in orde, maar ze moet voor het traject Nederlands kunnen spreken. Ze hoopt door een één-op-één-cursus van juni tot juli op het gewenste niveau te zitten in het najaar. “Ik doe er veel moeite voor, want ik wil het een serieuze kans geven.”

Gedisciplineerd solliciteren

Om de kans op een baan in september te verhogen, solliciteert ze verder op allerlei functies die ze interessant vindt. Daarbij gaat ze heel gedisciplineerd te werk. Eén dag in de twee weken reserveert ze voor solliciteren. Gestructureerd speurt ze op een paar vaste vacaturesites naar nieuwe functies, en schrijft meteen de motivatiebrieven. Daar steekt ze veel tijd in, want ze weet hoe belangrijk het is om er tekstueel uit te springen. Al haar sollicitaties houdt ze keurig bij in een Excelsheet.

Hoop is op YER gevestigd

Ook Barbora schreef zich in bij YER en meteen reageerde ze op een vacature. Recruiter Justin Dorst nodigde haar direct uit vanwege haar relevante studie, maar ze bleek in dat gesprek toch niet te passen in het profiel. Doordat hij haar nu kent, houdt Barbora goede hoop dat hij haar kan helpen aan een passende baan. Dat persoonlijke contact mist ze juist op Magnet.me. Bovendien is ze ontevreden over het aantal startersbanen voor niet-Nederlandssprekende studenten op de site. Talentsbook heeft ze helemaal niet gebruikt, want daar was de voertaal op het moment van inschrijven Nederlands.  LJ