Het collegegeld voor EUR-bachelorstudenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) is de afgelopen jaren fors gestegen. De komende jaren stijgen die tarieven veel sneller, dan bij hun Europese studiegenoten, soms met meer dan 20 procent. Ook zittende studenten worden met een tariefsverhoging geconfronteerd.

English version

Het collegegeld voor EUR-bachelorstudenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) is de afgelopen jaren fors gestegen. De komende jaren stijgen die tarieven veel sneller, dan bij hun Europese studiegenoten, soms met meer dan 20 procent. Ook zittende studenten worden met een tariefsverhoging geconfronteerd.

1.600 euro omhoog

Nieuwe studenten aan de Erasmus School of Economics (ESE) bijvoorbeeld betalen komend collegejaar 1.600 euro meer dan studenten die het afgelopen jaar instroomden, respectievelijk 8.500 euro versus 6.900 euro.

Ook de huidige studenten krijgen te maken met een verhoging, zij het minder fors dan voor nieuwe studenten. Woordvoerder Ronald de Groot van de ESE meldt dat er een overgangsregeling is getroffen. Voor de huidige studenten stijgt het collegegeld met 300 euro naar 7.200 euro. Ruim vierhonderd aanstaande tweede- en derdejaars krijgen hier mee te maken. In mei worden ze door de faculteit geïnformeerd over de overgangsregeling. Momenteel staat alleen het nieuwe tarief van 8.500 euro op de website.

 

Volgens De Groot heeft de ESE het collegegeld zo fors verhoogd op basis van een marktverkenning, en de wens om het collegegeld op dezelfde hoogte te brengen als het collegegeld bij de Rotterdam School of Management (RSM). Adri Meijdam van de RSM bevestigt dat de tarieven bij International Business Administration (IBA) komend jaar maar een klein beetje verhoogd worden (3,7 procent) om ESE de kans te geven ‘een inhaalslag te maken’.

Twijfels over kwaliteitsverbetering

Bij een hoger collegegeld zou je ook een kwalitatief beter programma verwachten. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren wordt door studenten betwijfeld. De Chinese Weiqi Dou (23), een tweedejaars IBEB student, denkt dat de verhoging vooral te maken heeft met de positie van de EUR op mondiale universiteitsrankings. “De toegenomen kosten reflecteren de hogere positie van de universiteit op die rankings”, zegt Weiqi Dou. Zowel Weiqi als medestudente Chloe Le (22) uit Vietnam betwijfelt dat de verhoging ook leidt tot beter onderwijs. Toekomstige studenten kunnen mogelijk wel profiteren van ‘nieuwe faciliteiten en een mooiere campus’, denkt Weiqi.

Niet-Europese studenten kunnen door hun studentenvisum beperkt werk zoeken in Nederland. Hierdoor hebben veel studenten steun nodig van familieleden om rond te komen. Chloe is een van hen, en ze is voor haar zus blij dat er toch een overgangsregeling is. “Dat is een stuk beter, een verhoging van 300 euro was nog wel te verwachten. Mijn zus werkt in Singapore om mij te steunen, en die 7.200 euro is een stuk beter dan 8.500 euro. Ze zal wel opgelucht zijn”, zegt Chloe over haar.

Studenten zouden nu ergens anders studeren

Volgens Meijdam denken sommige studenten dat een opleiding slechter is, omdat er minder collegegeld gevraagd wordt dan op andere universiteiten. Chloe is het daar niet mee eens: “Een van de redenen dat ik voor IBEB koos is omdat het collegegeld hier lager is. Als ik nu zou beginnen met studeren, zou ik kijken of ik ergens anders kan studeren. Want 8.500 euro is heel wat in vergelijking met 6.900 euro van dit jaar.” Weiqi beaamt dat de ‘unieke prijs-kwaliteitsverhouding’ in Nederland de Erasmus Universiteit juist zo populair maakt bij international studenten. “Als het collegegeld hetzelfde wordt, zou ik nu waarschijnlijk eerder voor RSM kiezen. Hun ranking is hoger en ze bieden meer mogelijkheden voor stages”, voegt hij er aan toe.

Even hoog

Vanaf volgend jaar zijn ESE- en RSM-tarieven voor niet-Europese studenten dus even hoog: 8.500 euro per jaar. De verwachting is dat beide bachelorprogramma’s in 2016 wederom duurder worden. Volgens De Groot en Meijdam gaat het dan wel om ‘een normale indexatie’, die door de zwakke euro vermoedelijk iets hoger ligt dan in voorgaande jaren.

Niet-Europese studenten die de nieuwe Internationale Bachelor in Psychologie bij de FSW volgen, zien hun collegegeld ook omhooggaan, maar met een veel kleiner percentage, namelijk 3,4 procent. De ESHCC verhoogt het tarief voor niet-Europese studenten helemaal niet, hoewel het collegegeld voor IBCoM sinds 2012 wel met 25 procent gestegen is, van 5.500 naar 6.900 euro dit jaar.

Voor Nederlandse studenten en studenten binnen de EER stijgt het collegegeld volgend jaar met zo’n 2,4 procent van 1.906 naar 1.951 euro. HK