De advocaat van de twee islamitische studentes, die in conflict zijn met de faculteit Geneeskunde, hoopt dat er na de uitspraak van de rechter weer ruimte is ontstaan om de dialoog aan te gaan met het Erasmus MC.

De rechter bepaalde vorige week dat het Erasmus MC procedurele fouten heeft gemaakt in het conflict met twee moslima’s over het vak Praktisch-Klinische Vaardigheden (PKV). De decaan wees het verzoek van het tweetal om bij PKV niet door een mannelijke medestudent te worden onderzocht af. De faculteit beschouwt het ondergaan van lichamelijk onderzoek als een essentieel onderdeel van de opleiding tot arts. De studentes willen vanuit hun geloof hun lichaam niet blootgeven aan een vreemde man.

Volgens de rechter had de klacht echter behandeld moeten worden door de Examencommissie en niet door de decaan. De rechter draagt de opleiding nu op het geschil alsnog bij die commissie neer te leggen.

“Er is door de uitspraak een nieuwe situatie ontstaan. Het lijkt ons een goed idee om weer om tafel te gaan zitten om te kijken of we er samen uit kunnen komen”, aldus advocaat Rasim Küçükünal in gesprek met EM.

‘Vaker uitzonderingen’

Volgens Küçükünal hebben de twee studentes nooit de confrontatie willen aangaan met de opleiding, en willen ze graag opnieuw in gesprek. “Tijdens de zitting in Den Haag bleek ook heel duidelijk dat er vaker uitzonderingen worden gemaakt, en dat er regelmatig studentes afstuderen zonder ooit te zijn onderzocht door een medestudent. In de praktijk blijkt ook wel dat bij het onderdeel de dames elkaar meteen opzoeken, en er lang niet altijd sprake is van onderzoek door een man. Nu werd er ineens een formeel punt van gemaakt.”

Een woordvoerster van de opleiding Geneeskunde geeft aan dat nu eerst de Examencommissie naar het geschil gaat kijken, zoals de rechter heeft opgedragen. Wanneer het onderwerp op de agenda staat kon ze nog niet zeggen. ES