Gaat er een nieuwe wind waaien door de Rotterdamse medezeggenschapswereld? Als het aan bestuurskundestudent Lars Benthin ligt wel.

Hij is een van de studenten die betrokken is bij De Vrije Student, een nieuwe landelijke organisatie die onder de vleugels van de jongerenorganisatie van de VVD (de JOVD) een gooi doet naar medezeggenschapszetels in diverse universiteitsraden.

De Vrije Student moet volgens Benthin een vernieuwingsbeweging opzetten in de universitaire medezeggenschap. Dit voorjaar doen de studenten mee aan verkiezingen in Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam. “Er is bij universiteiten steeds meer focus op zo veel mogelijk studenten zo snel mogelijk door de studie jagen”, legt Benthin uit. “Net als de Maagdenhuisbezetters en De Nieuwe Universiteit zien we dat als een groot probleem.”

Geringe betrokkenheid

Het gebrek aan democratie waar zij tegen ageren is volgens De Vrije Student echter niet het probleem. Middelen heeft de medezeggenschap genoeg: “Een universiteitsraad heeft informatierecht, adviesrecht, instemmingsrecht. En als het daarmee niet lukt, kun je een geschillenprocedure starten. ”Volgens Benthin is een van de problemen juist de geringe betrokkenheid van studenten en medezeggenschappers. “Het zijn vaak dezelfde mensen, ze komen uit een verenigingsbestuur, of doen het voor hun cv. We willen een beweging zijn van studenten die er echt staan voor de student, mensen met ambitie, motivatie en ideeën.

”Wat die ideeën zijn? Meer vrijheid voor studenten, door ze meer mogelijkheden te geven hun eigen studiepad vorm te geven. Twee concrete maatregelen die Benthin wil voorstellen zijn verdere digitalisering van colleges, ‘zodat iedereen zelf zijn studietempo kan bepalen’, en een centraal loket op de campus, waar studenten in overleg een persoonlijk studieplan kunnen opstellen. TF