Op de Hillelaan 19, vlakbij metrostation Rijnhaven, is tot eind april pop-uprestaurant Happietaria gevestigd. Het restaurantje zamelt dit jaar geld in voor projecten in Syrië en Kameroen. Je kunt er terecht tussen 17.30 en 22.30 uur.

Happietaria bestaat al sinds 1994. Het restaurant gaat elk jaar een maand lang open, elke keer ergens anders in de stad. Geanne Vink (19) van Happietaria Rotterdam legt uit dat het restaurant elk jaar door een andere groep studenten wordt gerund. “Vorig jaar deed ik ook mee als serveerster, dit jaar werd ik gevraagd om in het managementteam te gaan zitten.”

Het geld gaat naar twee goede doelen, ZOA en OneMen. ZOA gebruikt het geld om Syrische vluchtelingen te helpen. Er worden onder andere noodpakketten van gekocht en slaap- en kookgerei. De bijdrage aan OneMen is voor een project in Kameroen, dat kinderarbeid tegengaat en meer kinderen naar school probeert  te krijgen.

EUR-studenten die anderen helpen

“Ik vind het een heel leuk initiatief, iedereen hier is aan het werk voor anderen”, zegt Geanne over Happietaria. Corné Smaal (20), een Business Administration-student aan de EUR, vertelt dat hij veel geleerd heeft en een aantal nieuwe vaardigheden heeft opgedaan dankzij het project. “Ik kwam hier terecht via vrienden die ik nog van de middelbare school ken”, zegt hij. “Wij doen hier goede dingen voor de mensen in Kameroen en Syrië”.

Hun klanten kunnen het concept van lekker eten voor een goed doel ook wel waarderen. De meesten zijn ook al bij vorige edities van Happietaria geweest ‘Ik houd van goede doelen. Het is een heel relaxt sfeertje, en studenten van onze eigen studievereniging helpen hier mee”, zegt Marscha Holleman, een masterstudent bij Health Economics. “En het is weer eens wat anders”, voegt haar disgenoot Kris Verhulst toe.

Happietaria hoopt ongeveer 30.000 euro binnen te halen voor de twee doelen. Het restaurant is tot 30 april open. Op de menukaart staan onder andere pasta met tijgergarnalen en een Syrische linzenburger. HK