Skadi heeft voor het eerst sinds 2010 de roeiklassieker Varsity gewonnen. In een zinderende finale trok de Rotterdamse ploeg uiteindelijk aan het langste eind. Het Leidse Njord en het Delftse Proteus-Eretes werden tweede en derde.

De Rotterdammers roeiden in een boot genaamd Five in a Row, waarmee verwezen werd naar de zeges van Skadi tussen 2006 en 2010. De roeivereniging won toen maar liefst vijf keer op rij de prestigieuze roeiwedstrijd voor studentenclubs. Daarna was de Amsterdamse roeivereniging Nereus jarenlang heer en meester op het Amsterdam-Rijnkanaal.

De heren van Triton uit Utrecht, die van tevoren als favoriet werden bestempeld voor de overwinning van de 132e Varsity, moesten na drie kilometer hun meerdere erkennen in het team van Skadi. De Rotterdamse roeiers David Fox, Floris Von Bonninghausen, Jasper Tissen, Reinier Spillenaar Bilgen en stuurvrouwe Kimberly Kamp schrijven hiermee geschiedenis voor hun vereniging. Het is voor Skadi de negende Varsity-overwinning in haar historie.

‘Bloot, doch niet naakt’

De 132e Varsity, die geroeid werd op het Amsterdam-Rijnkanaal bij het Utrechtse Houten, is bezocht door een groot aantal toeschouwers. De leden van het winnende Skadi zwommen hun Oude Vier tegemoet om hen volgens goed gebruik, slechts gekleed in een das, in het water te feliciteren.

Er werd volgens traditie ‘bloot doch niet naakt’ gefeliciteerd. Foto: Merijn Soeters

LEES OOK: Skadi voor dummy’s, een portret van de Rotterdamse roeivereniging.

De Varsity is het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland, die jaarlijks plaatsvindt op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten. De eerste Varsity werd verroeid in 1878 tussen het Leidse Njord en het Delftse Laga. ES