Marli Huijer, bijzonder hoogleraar Filosofie van cultuur, politiek en religie, wordt op vrijdag 27 maart geïnstalleerd als de nieuwe Denker des Vaderlands. In EM #11 lees je een uitgebreid interview met Huijer. Drie citaten van de nieuwe Denker des Vaderlands.

Het belang van filosofie

“Dat is moeilijk uit te drukken in termen van economisch nut. Maar er zijn een hoop dingen die geen nut hebben: bloemen, de liefde. We hebben het denken nodig om mens te zijn. De mens heeft het vermogen om complex te denken. We kunnen denken over goed en kwaad. Over schoonheid. Over hoe we ons tot elkaar verhouden. Over hoe we onze samenleving willen inrichten, of hoe we willen liefhebben. We hebben dat vermogen ook om het menselijk leven te verrijken.”

Rendementsdenken

“Het is een vorm van denken die inherent is aan de moderniteit, aan de opkomst van de wetenschappelijke economie. Foucault beschreef het al in zijn analyse van het strafrechtelijk systeem eind achttiende eeuw. Hoe kun je zoveel mogelijk uit de tijd halen? Hoe zorg je ervoor dat het je zoveel mogelijk nut oplevert? Met de economische crisis is die vorm van denken weer sterk teruggekomen. Rendement wordt in dat denken vooral in financiële termen uitgedrukt, niet in milieuwinst, of gezondheidswinst.”

Perverse prikkels

“Zelf ben ik ook gevoelig voor de perverse prikkels van het rendementsdenken. Ik geef vooral mastercolleges en aan het begin van een reeks denk ik: ‘Hoera, er zitten vijftien studenten in de zaal’. Ik ben schoolser geworden de laatste jaren. Toen ik tien jaar geleden in Groningen college gaf over al het werk van Martha Nussbaum hield ik me totaal niet bezig met hoeveel studenten een voldoende haalden.

“Het is misschien geen groot verhaal over de universiteit, maar als docent zou je ook de ambachtelijkheid van de filosofie over willen dragen. Ik zou graag meer tijd willen besteden aan hoe studenten kunnen lezen, hoe ze filosofie kunnen bedrijven, hoe ze geïnspireerd kunnen raken.”

Het hele interview met Huijer is hier te lezen. Vrijdagmiddag, tussen 16.00 en 18.00 uur, wordt Huijer geïnstalleerd als Denker des Vaderlands, bij de aftrap van de Maand van de Filosofie in Donner. Op donderdag 2 april is ze te gast in de Rotterdamse talkshow Rotterdam Late Night in Worm. Op dinsdag 14 april schuift ze aan bij Studio Erasmus in de Schouwburg.