Decaan Henk van der Molen heeft dinsdag het conceptplan voor de reorganisatie van de Faculteit Sociale Wetenschappen gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de reorganisatie nog voor 8 medewerkers gevolgen gaat hebben.

Aanvankelijk beraamde Van der Molen dat de faculteit 25 tot 35 fte moest inkrimpen, om een bezuiniging van 2,5 miljoen euro mogelijk te maken. Maar veel medewerkers zijn door de onzekerheid van de afgelopen anderhalf jaar al vertrokken. Samen met het natuurlijke verloop betekent het dat 17,8 fte al verdwenen is. Verder zijn er nog enkele medewerkers die hun pensionering naderen, die kunnen blijven en worden betaald uit een potje van de Erasmus Universiteit voor reorganisaties. Daarom hoeft de faculteit nu nog maar 5,2 fte weg te snijden, voor het grootste deel bij het ondersteunend personeel. Dat gaat in totaal om 8 medewerkers. Inclusief natuurlijk verloop zal de faculteit het voortaan met 28,2 fte minder moeten doen.

Lees ook: Leegloop bij Sociale Wetenschappen tijdens reorganisatie

Pijnlijke gesprekken

Alle medewerkers, ook zij die mogen blijven, hebben afgelopen dagen gesprekken gehad over hun toekomst. “In het geval van de 8 medewerkers die ‘niet functievolgend’ zijn, waren dat natuurlijk pijnlijke gesprekken”, zegt Van der Molen. “Maar ze zijn nog niet weg bij de universiteit. Voor een aantal posities zijn er ook duidelijke herplaatsingsmogelijkheden. De plaatsingsadviescommissie gaat nu zo snel mogelijk aan de slag.”

Internationalisering

Een reorganisatie is ook altijd een kans om een nieuwe weg in te slaan. Van der Molen voorziet in 2018 “een bloeiende faculteit die veel internationaler is dan nu. Je ziet bij de Internationale Bachelor Psychologie [die in 2014 begon, ES] nu honderd buitenlanders studeren, dat is een van de redenen dat ik er vertrouwen in heb dat we die internationaliseringsslag gaan maken. Je ziet bij andere faculteiten en universiteiten ook dat internationale bachelors het erg goed doen.” De faculteit tuigt mede daarom de komende tijd een nieuwe internationale bachelor op, Governance & Society.” Van der Molen hoopt er vanaf 2016 per jaar 80 internationale studenten mee aan te trekken.

Samenwerking

Nu al ziet Van der Molen positieve effecten van de fusie van enerzijds bestuurskunde en sociologie en anderzijds psychologie en pedagogie. “Bijvoorbeeld hoogleraar Klinische Psychologie Ingmar Franken en Peter Prinzie, hoogleraar Orthopedagogie gaan samen onderzoek doen. Allebei toppers in hun vakgebied. Prinzie doet al vijftien jaar onderzoek naar de ontwikkeling van zo’n 1.000 kinderen en hun ouders. Hij kan bijvoorbeeld aan de hand van zijn data risicogroepen detecteren: wie loopt meer kans om aan de alcohol te raken, of in de criminaliteit te belanden, dat soort vragen. Franken is de expert op het gebied van Biologische Psychologie. Er wordt hier bij het Erasmus Behavourial Lab veel neuropsychologisch onderzoek gedaan. Als je die data combineert, wordt dat heel interessant. Dat is gezamenlijk onderzoek dat anders niet gebeurd was. En ik merk ook bij Sociologie en Bestuurskunde veel enthousiasme om op het grensvlak van de twee onderzoeksgebieden gezamenlijk onderzoek te gaan doen.”

Bij de prognoses voor de komende jaren is de faculteit uitgegaan van een groei van het aantal studenten bij alle bachelors en masters. Die groei wordt vooral behaald door het binnenhalen van meer buitenlandse studenten. Toch is Van der Molen niet bang dat de ramingen te optimistisch zijn. “Ze zijn niet op een achternamiddag bedacht. Deze cijfers zijn goedgekeurd door het College van Bestuur. En bij het aantal promoties zijn we bijvoorbeeld wat conservatiever geweest. Het is niet zo dat we alles heel hoog ingeschat hebben”, legt Van der Molen uit. Uit de cijfers van de afgelopen jaren blijkt ook dat de faculteit weer in de lift zit: bij Psychologie/Pedagogie nam het aantal studenten fors toe en ook bij Bestuurskunde/Sociologie is er weer sprake van een langzaam herstel.

De instroom bij FSW herstelt zich na het dieptepunt in 2012. (Bron: FSW)

De Faculteitsraad heeft het plan vorige week onder embargo mogen lezen en kwam dinsdag tijdens de raadsvergadering met een eerste, korte reactie. Daarin hadden de raadsleden vooral kritiek op de in hun ogen ‘gebrek aan inhoudelijke visie’, ‘eenzijdige focus op groei’, ‘te veel centralisatie’ en onvoldoende helderheid bij de cijfermatige onderbouwing.

Optimistisch

Kunnen de medewerkers die mogen blijven nu opgelucht ademhalen en hoeven ze niet bang te zijn voor nieuwe reorganisaties in de komende jaren? Van der Molen glimlacht: “Ik ben daar heel optimistisch over.” ES