Grote namen sierden de openingsbijeenkomst van de EFR Business Week. Oud-minister Hans Wijers, de ‘Nederlandse Amerikaan’ Greg Shapiro, maar de grote ster was toch wel Jeroen Dijsselbloem. De collegezaal, vol met in jasje en dasje gestoken economiestudenten, applaudiseerde zo hard mogelijk toen de minister van Financiën voor een klein halfuurtje het podium beklom.

Waar bij Wijers de meeste vragen nog over zijn carrière en tips voor een succesvol leven gingen, nam de discussie bij Dijsselbloem, de laatste tijd toch vooral in het nieuws vanwege de onderhandelingen in de Eurogroep met Griekenland, een andere wending. Veel vragen over het Europese zorgenkindje dus. En Dijsselbloem nam geen blad voor de mond.

‘Slecht leiderschap’

“De Trojka, het steunprogramma en de bijbehorende eis voor bezuinigingen hebben niet de schuld van de crisis in Griekenland”, beet de voorzitter van de Eurogroep fel van zich af. Even daarvoor had een internationale student hem stamelend verweten dat Griekenland de EU wordt uitgedreven door de keiharde bezuinigingen. “De schuld ligt bij slecht leiderschap. Het maakt veel uit of een regering goed functioneert, of juist corrupt is. In Griekenland is dat duidelijk niet goed gegaan. Er werd daar gegoocheld met getallen. En dat Griekenland uit de EU stapt en er dan door devaluatie van de munteenheid weer bovenop zou komen is al helemaal een fabeltje. Bij ons wordt wel eens grappend gezegd: als dat waar was, was Zimbabwe nu een heel rijk land.”

Dijsselbloem tijdens zijn optreden bij de EFR Business Week. Foto’s: Ronald van den Heerik.

Dat veel Europese landen niet in staat zijn geweest gewenste bezuinigingen op tijd door te voeren, weet Dijsselbloem aan het politieke systeem. “Het is eigenlijk bijzonder dat het in Nederland nog wel lukt, met zeventien partijen in de Kamer. Toch hadden de huizenmarkt, de pensioenen en de ziektekosten hier ook al tien, twintig jaar eerder hervormd moeten worden. Waarom dat niet lukt? Dat ligt aan de politici, aan hun vermogen iets voor elkaar te krijgen. Dat ligt dus aan het politieke systeem.”

In elk land loop je weer tegen een ander probleem aan, vertelde de PvdA-politicus. “In Portugal bijvoorbeeld. Daar ging het ook heel slecht, maar alle hervormingen werden ongrondwettelijk verklaard door de Hoge Raad. Dat heeft heel veel tijd gekost. In weer een ander land werd bij elke hervorming een referendum uitgeschreven, en je raadt al wat daar uit kwam. Daar hebben ze de referendumwet moeten aanpassen. Pas dan krijg je iets voor elkaar.”

Rutte of Dijsselbloem?

Na een kwartiertje vragen en antwoorden, maakte presentator Greg Shapiro een einde aan het optreden van de meest zichtbare en misschien wel invloedrijkste Nederlandse politicus van dit moment. Of hij zichzelf ook het meest invloedrijk vindt, is de laatste vraag. “Rutte is in Europa belangrijker, die praat mee op een hoger niveau. In Den Haag? Daar ligt de situatie wat ingewikkelder”, grapte Dijsselbloem.

De EFR Business Week duurt nog tot 3 april. ES